StoryEditor

Vyše 3000 vojakov zo 14 krajín. Západní spojenci začali veľké námorné cvičenie v Baltskom mori

10.09.2023, 07:59
Autor:
TASRTASR

Do cvičenia sa zapojí 30 lodí, približne 19 lietadiel, ako aj ponorky a rôzne vyloďovacie jednotky.

Západní spojenci začali v sobotu v Baltskom mori rozsiahle cvičenie, ktoré sa koná uprostred narastajúceho napätia vo vzťahoch s Ruskom v súvislosti s jeho vojenskou agresiou na Ukrajine.

Na manévroch s názvom "Severné pobrežie 23" pod vedením Nemecka sa zúčastňuje približne 3200 vojakov zo 14 krajín, uviedli nemecké námorné sily vo vyhlásení. Do cvičenia sa zapojí 30 lodí, približne 19 lietadiel, ako aj ponorky a rôzne vyloďovacie jednotky, informuje tlačová agentúra AFP.

"Ruská agresívna vojna proti Ukrajine radikálne zmenila bezpečnostnú situáciu v Baltskom mori. Takéto cvičenia vysielajú jasný signál, že NATO je pripravené brániť každý centimeter spojeneckého územia," povedal hovorca NATO Dylan White.

Medzi ďalšie zúčastnené krajiny patria Belgicko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Švédsko, Taliansko a USA.

Je to po prvýkrát, čo bolo nemecké vojnové loďstvo poverené "plánovaním a uskutočnením manévrov takéhoto rozsahu", uviedol vedúci cvičenia kontraadmirál Stephan Haisch.

Sériu cvičení "Severné pobrežie" začalo nemecké námorníctvo realizovať v roku 2007. Zodpovednosť za cvičenie každoročne striedavo nesú Dánsko, Fínsko, Nemecko a Švédsko.

Podľa nemeckého námorníctva sa tento rok po prvýkrát "v rámci obrany Aliancie nacvičuje realistický scenár". Cvičenie sa uskutoční pri pobreží a na území Lotyšska a Estónska.

Rusko taktiež pravidelne organizuje v Baltskom mori námorné cvičenia, ktoré sú často reakciou na cvičenia NATO v tejto oblasti. Naposledy tu cvičilo začiatkom augusta.

Ruské námorníctvo zohralo kľúčovú úlohu pri útoku Moskvy na Ukrajinu, keď túto Západom podporovanú krajinu ostreľovalo raketami s plochou dráhou letu odpaľovanými z lodí a ponoriek.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 05:25