StoryEditor

Európska centrálna banka bude v prípade potreby opäť konať a úrokové sadzby zvýši

14.10.2023, 15:09
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia banky analyzujú viaceré faktory, ktoré ovplyvnia vyhliadky ekonomík v eurozóne aj na celom svete.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky opäť zvýšia úrokové sadzby, ak to bude potrebné, a vyhodnocujú vplyv predchádzajúcich krokov, ktoré sa stále ešte len prejavujú. Uviedla to prezidentka ECB Christine Lagardová pre televíziu Bloomerg, uvádza portál Bloomberg News.

Podľa Lagardovej predstavitelia banky analyzujú viaceré faktory, ktoré ovplyvnia vyhliadky ekonomík v eurozóne aj na celom svete.

"Zaznamenali sme sprísnenie finančných podmienok, aké sme ešte nevideli," povedala Lagardová a poznamenala, že agresívne sprísnenie menovej politiky centrálnej banky sa ešte naplno neprejavilo v ekonomike, keďže to vždy prichádza s časovým posunom.

"Ako som už povedala, naším cieľom, našou misiou, je vrátiť infláciu k 2 percentám v strednodobom horizonte," uviedla, Dodala, že banka sa drží tohto cieľa a je pripravená urobiť viac, ak to bude potrebné.

Tento rozhovor bol jedným z jej posledných pred začiatkom obdobia "mlčania", keď členovia banky neposkytujú žiadne vyhlásenia pred zasadnutím o úrokoch, ktoré sa najbližšie uskutoční 26. októbra.

image

Zápisnica odhalila pochybnosti na pôde ECB. Zvyšovanie úrokov nemá plnú podporu

Predstavitelia ECB nesignalizovali žiadny zámer akéhokoľvek pohybu v úrokových sadzbách po tom, čo na svojom septembrovom zasadnutí zvýšili kľúčové úroky už desiatykrát po sebe, pričom hlavná úroková sadzba dosiahla 4,50 % a depozitná 4 percentá.

Miera inflácie v eurozóne sa síce postupne spomaľuje (v septembri klesla na 4,3 percenta z 5,2 percenta v auguste), stále je však viac ako dvojnásobne vyššia, než je inflačný cieľ banky na úrovni 2 percent.

Podľa niektorých analytikov ECB už pravdepodobne ukončila svoj doterajší cyklus zvyšovania úrokových sadzieb, keďže inflácia v eurozóne klesá.

Lagardová a jej kolegovia však odmietli vylúčiť ďalšie zvýšenie nákladov na pôžičky, ak to bude potrebné. Kľúčové bude decembrové zasadanie, ich posledné v roku 2023, na ktorom zvážia ďalšie kroky pričom by mali mať k dispozícii nové projekcie a na ich základe si urobia podrobnejší úsudok.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 06:45