StoryEditor

Rozvoj energetiky sa deje a bude diať najmä na neregulovaných trhoch

26.10.2023, 16:34
Autor:
TASRTASR

Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa má centrálny dohľad zabezpečiť spoľahlivosť a bezpečnosť celého systému.

Rozvoj energetiky sa bude diať najmä na neregulovaných trhoch, avšak centrálny dohľad má zabezpečiť spoľahlivosť a bezpečnosť celého systému.

V oblasti vodárenstva musia spoločnosti tvoriť zisk, aby mohli modernizovať svoju infraštruktúru.

Na štvrtkovej diskusii Budúcnosť sieťových monopolov to uviedol predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris a predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky Ľubomír Andrassy.

image

Zisky z vody, elektriny a plynu sú málo. Giganty na Slovensku majú veľké stámiliónové plány

"V súčasnosti zažívame pomerne veľkú revolúciu v energetike, ktorá ide smerom decentralizácie. Naša úloha ako Úradu pre reguláciu sieťových odvetví je teda vytvoriť priestor, aby sa tu tvorili investície, obnova alebo aj rozvoj týchto riešení.

Vnímam, že gro rozvoja sa deje a bude diať na neregulovaných trhoch," poznamenal Juris. Pre rozvoj nových riešení v energetike je preto podľa neho potrebné vytvoriť dobré legislatívne prostredie.

Andrássy poznamenal, že súčasná legislatíva vo vodárenstve neumožňuje napĺňanie jeho základného poslania, ktoré je aj zadefinované v zákone. "Ako je dnes nastavená regulácia vo vodárenstve, jeho modernizačný dlh nemáme šancu dobehnúť.

image

Západoslovenská energetika pre HN: Nové byty budú ekologickejšie (rozhovor)

A to z hľadiska rekonštrukcií, opráv, pretože najmä vo väčších aglomeráciách, ako sú okresné mestá, máme vodovody a kanalizácie, ktoré sú 50, 70 či sto rokov staré," konštatoval.

Vodárenstvo by teda malo podľa neho tvoriť zisk, pretože kritická infraštruktúra Slovenska je vo veľmi zlom stave. "Veď my potrebujeme zrekonštruovať viac ako 15-tisíc kilometrov vodovodov a skoro 18-tisíc kilometrov kanalizácií.

Ak nebudeme zohľadňovať infláciu, modernizačný dlh, cenu práce a služieb, tak sa neposunieme ďalej. Tie spoločnosti potom nedokážu vygenerovať peniaze na to, aby napĺňali svoje poslanie," dodal Andrássy.

01 - Modified: 2024-05-09 19:11:36 - Feat.: - Title: Srbsko podpísalo s Čínou dohodu o spolupráci v oblasti energetiky. Súčasťou je miliardová investícia 02 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 03 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 05 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 14:32