StoryEditor

Po historickom raste úrokových sadzieb čelí nemecký finančný sektor ďalším rizikám

23.11.2023, 11:54
Autor:
TASRTASR

Nové prevádzkové prostredie so sebou nesie hrozby, ktoré zahŕňajú prudký pokles hodnoty cenných papierov v držbe veriteľov.

Nemecké finančné spoločnosti sú možno dobre kapitalizované, ale čelia viacerým problémom od rastúcich úrokových výdavkov a slabého dopytu po úveroch až po nerealizované straty. Uviedla to viceprezidentka centrálnej banky Bundesbank Claudia Buchová, uvádza Reuters.

Úrokové sadzby za uplynulý rok vzrástli najrýchlejším tempom v histórii záznamov. Banky sa s touto zmenou vyrovnali dobre, no nové prevádzkové prostredie so sebou nesie aj riziká vrátane prudkého poklesu hodnoty cenných papierov v držbe veriteľov.

"Takmer dve tretiny sporiteľní a úverových družstiev majú teraz nerealizované straty vo svojich knihách, ktoré zahŕňajú pôžičky aj cenné papiere," uviedla Buchová vo vyhlásení. "V podobnej situácii sú aj životné poisťovne."

image

Generálny riaditeľ ČSOB: Bankový odvod obmedzí hypotéky

V dôsledku toho sú účtovné hodnoty často vyššie ako súčasné trhové hodnoty, takže predaj cenných papierov by mal za následok straty, ktoré by potom mohli viesť k výpadkom likvidity v časoch stresu, varovala Bundesbank v správe o finančnej stabilite.

Buchová upozornila, že výdavky na úrokové sadzby v budúcnosti pravdepodobne vrastú, čo zníži marže bánk a zaťaží zisky.

"Naše simulácie ukazujú, že ak by banky preniesli vyššie úrokové sadzby podobným tempom ako v minulosti, ich čistý úrokový výnos by bol v tomto roku o 29 miliárd eur, čiže o jednu tretinu nižší," povedala Buchová.

image

Bankový súboj vyhrávajú Američania. Kým za morom si užívajú nižšiu infláciu, nás čakajú drahšie hypotéky

Banky budú mať problém vykompenzovať si vyššie náklady prostredníctvom rastúcich objemov úverov, keďže dopyt podnikov je v prostredí recesie slabý.

Trh komerčných nehnuteľností sa pritom javí ako obzvlášť zraniteľný, čo zvyšuje úverové riziká.

Napriek tomu sú zatiaľ zisky bánk zdravé, čo veriteľom umožňuje ušetriť si kapitál na riešenie pravdepodobných ťažkostí, povedala Buchová.

"Aj pri nepriaznivých scenároch by finančné inštitúcie mali mať dostatočnú úroveň kapitálu a likvidity, aby boli schopné samy absorbovať šoky," dodala.

 

01 - Modified: 2024-05-19 19:39:13 - Feat.: - Title: Poslanec Alternatívy pre Nemecko, ktorý mal dostávať peniaze z Ruska, chce v kampani do eurovolieb pokračovať 02 - Modified: 2024-05-19 11:32:45 - Feat.: - Title: Odchod z Európskej únie by Nemecku podľa ekonómov spôsobil vážnu krízu 03 - Modified: 2024-05-18 17:00:39 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, Nemci zas Poľsko v B-skupine 04 - Modified: 2024-05-17 20:58:14 - Feat.: - Title: Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom 05 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 23:35