StoryEditor

Blinken rokoval v Turecku, hovoril aj o riziku rozšírenia konfliktu v Gaze

06.01.2024, 18:39
Autor:
TASRTASR

Blinken po Turecku ďalej zamieri na Blízky východ v rámci svojej štvrtej cesty do tohto regiónu za uplynulé tri mesiace.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu v Istanbule stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na programe rokovaní bolo okrem vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy aj úsilie Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje o tom agentúra DPA.

Okrem situácie v Gaze diskutovali Blinken s Erdoganom o konečných krokoch vedúcich k ratifikácii žiadosti Švédska o vstup do NATO zo strany Ankary. Predmetom rokovaní bol aj predpokladaný predaj amerických stíhačiek F-16 Turecku, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Na schôdzke za zatvorenými dverami sa zúčastnil aj šéf tureckej tajnej služby a americký veľvyslanec v Turecku.

Predajom spomínaných stíhačiek už Erdogan podmienil plnohodnotné hlasovanie tureckého parlamentu o žiadosti Švédska, pripomína DPA.

Švédsko požiadalo o vstup do NATO v máji 2022. Toto rozhodnutie ovplyvnila vojenská invázia Ruska na susednú Ukrajinu. Štokholm dúfal, že sa súčasťou Aliancie stane už v lete toho istého roka.

Turecko však obvinilo Švédsko z nedostatočnej snahy pri zaobchádzaní s "teroristickými organizáciami" ako Strana kurdských pracujúcich (PKK) a žiadosť Štokholmu odmietlo ratifikovať.

Turecký prezident je ostrým kritikom vojenského ťaženia Izraela v Pásme Gazy, pripomína DPA. Jeho vláda udržiava kontakty s radikálnym palestínskym hnutím Hamas a odmieta označiť toto zoskupenie za teroristickú organizáciu tak, ako to už urobili EÚ i USA.

Skôr v priebehu dňa sa Blinken stretol aj s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom a diskutoval s ním o "humanitárnej kríze v Gaze", oznámil Fidanov úrad na platforme X.

Blinken po Turecku ďalej zamieri na Blízky východ v rámci svojej štvrtej cesty do tohto regiónu za uplynulé tri mesiace. Očakáva sa, že navštívi Jordánsko, Katar, Spojené arabské emiráty, Saudskú Arábia, Izrael, Západný breh Jordánu a Egypt.

01 - Modified: 2024-05-09 13:41:41 - Feat.: - Title: Boeingu pri pristávaní v Turecku praskla predná pneumatika, nikto sa nezranil 02 - Modified: 2024-05-09 13:33:55 - Feat.: - Title: Turecká centrálna banka zvýšila svoju inflačnú prognózu, chce obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien 03 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 04 - Modified: 2024-05-07 21:09:02 - Feat.: - Title: Lodnú dopravu v Bosporskej úžine, ktorá bola prerušená takmer desať hodín, opäť obnovili 05 - Modified: 2024-05-06 19:38:41 - Feat.: - Title: V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
11. máj 2024 20:50