StoryEditor

Bulharsko zadržalo zamestnanca rezortu vnútra podozrivého zo špionáže pre Rusko

05.02.2024, 18:56
Autor:
TASRTASR

Muž je podozrivý z poskytovania utajovaných informácií bývalému zamestnancovi ruského veľvyslanectva v Sofii.

V Bulharsku v pondelok zadržali zamestnanca jednotky ministerstva vnútra pre boj proti organizovanému zločinu, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vedúceho služobného úradu rezortu vnútra.

Bulharské verejnoprávne médiá informovali, že dôstojník Generálneho riaditeľstva pre boj proti organizovanému zločinu (GDBOP) je podozrivý z poskytovania utajovaných informácií bývalému zamestnancovi ruského veľvyslanectva v Sofii, ktorý bol medzičasom Bulharskom vyhlásený za personu non grata.

Zadržanie zamestnanca GDBOP potvrdil pre médiá Živko Kocev z ministerstva vnútra.

image

Rusa a Bielorusa odsúdili v Poľsku za špionáž pre rozviedku Moskvy, idú do väzenia

Ďalšieho komentára sa Kocev zdržal vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Dodal však, že nelegálne aktivity zamestnanca GDBOP sledovali "mesiace".

Podľa štátnej televízie BNT zadržaný odovzdával informácie o vyšetrovaniach, vrátane medzinárodných, ktoré preverovali schémy, ktoré by spoločnosti s ruským kapitálom mohli využiť, aby obišli sankcie uvalené EÚ voči Rusku.

Orgány činné v trestnom konaní nezverejnili žiadne podrobnosti o prípade. Mimoriadnu tlačovú konferenciu avizovala prokuratúra na utorok 6. februára.

Bulharsko má k Rusku historicky a kultúrne veľmi blízko. Od roku 2019 však vyhostilo desiatky ruských diplomatov a diplomatických zamestnancov podozrivých zo špionáže. Premiér Kirill Petkov vtedy uviedol, že väčšina vyhostených diplomatov pracovala pre spravodajské služby pod diplomatickým krytím. Moskva to poprela.

image

Veľvyslankyňa USA v Rusku navštívila väzneného novinára Gershkovicha, je podozrivý zo špionáže

Len v júni 2022 Sofia oznámila vyhostenie 70 ruských diplomatických pracovníkov. Vlani v septembri bulharské úrady vyhostili aj hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi v Sofii a dvoch bieloruských kňazov, pričom ich obvinili, že slúžia geopolitickým záujmom Moskvy.

Odhalená bola aj skupina bulharských občanov vrátane predstaviteľov ministerstva obrany a spravodajských služieb podozrivých z poskytovania utajovaných informácií Rusku, doplnila vo svojej správe stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

01 - Modified: 2024-05-13 14:49:47 - Feat.: - Title: Srbský premiér vyjadril podporu Ukrajine, k sankciám voči Rusku sa nezaviazal 02 - Modified: 2024-05-13 14:34:01 - Feat.: - Title: Európske banky znížili svoju expozíciu voči Rusku o polovicu, hlási ECB 03 - Modified: 2024-05-13 13:42:46 - Feat.: - Title: Ropný sklad a rozvodňa v Rusku v plameňoch. Ukrajinská tajná služba využila na útok drony 04 - Modified: 2024-05-13 14:05:43 - Feat.: - Title: Charkovská ofenzíva: Prvá línia tam nebola, Rusi proste vošli. Bol to podvod, zúri ukrajinský vojak 05 - Modified: 2024-05-13 11:54:34 - Feat.: - Title: Čínsky trh ten európsky nenahradí. Gazprom bude čeliť slabým výsledkom pravdepodobne aj ďalšie roky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 19:00