StoryEditor

SMK sa nevzdáva Benešových dekrétov

15.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
SMK sa bude aj naďalej usilovať o zmenu územnosprávneho členenia SR, o prijatie zákona o menšinách a zákona o financovaní menšinových kultúr. Za prioritnú úlohu SMK tiež považuje zrušenie dôsledkov Benešových dekrétov a iných noriem prijatých na základe princípu kolektívnej viny.

SMK sa bude aj naďalej usilovať o zmenu územnosprávneho členenia SR, o prijatie zákona o menšinách a zákona o financovaní menšinových kultúr. Za prioritnú úlohu SMK tiež považuje zrušenie dôsledkov Benešových dekrétov a iných noriem prijatých na základe princípu kolektívnej viny. Na programovej konferencii sa vedenie SMK dohodlo, že strana bude osobitný dôraz klásť na ekonomický rozvoj južného regiónu. Okrem iného chce tlačiť na zníženie sociálnych a zdravotných odvodov, ako aj zníženie rovnej dane. Strana bude navrhovať ďalšie daňové úľavy pre rodičov s deťmi či zavedenie kupónov pre novorodencov, ako špeciálnej formy štátnej pomoci. SMK za prioritnú oblasť naďalej považuje poľnohospodárstvo a zvýšenie dotácií na školstvo, menšinovú kultúru, bezpečnosť krajiny i zahraničnú politiku.
V júnových parlamentných voľbách chce strana získať aspoň desať percent hlasov. Predseda strany Béla Bugár tvrdí, že SMK nechce byť vo vláde za každú cenu. "Ak sa v budúcom programovom vyhlásení vlády prejavia aj naše ciele, potom môžeme hovoriť, či do vlády áno alebo nie." Predseda SMK zopakoval, že ak sa výrazne nezmenia preferencie, jedna z dvojice Smer-SD alebo ĽS-HZDS bude musieť byť vo vláde. SMK vraj vie najlepšie spolupracovať s SDKÚ-DS a KDH. Bugár zároveň pripomenul, že práve SDKÚ a čiastočne aj KDH brzdili prijatie zákona o financovaní menšinových kultúr.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/anketa, menuAlias = anketa, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 12:05