StoryEditor

Týždeň pred televízorom

04.08.2006, 00:00

Piatok 4. augusta
20.50, ČT 2: Monkey Business
Koncert českej funkovej úderky vedenej charizmatickým krstným otcom českého funku, Romanom Holým.
23.15, Prima: Efekt nula
Podivuhodný americký film, ktorý rovnako môže byť drámou, akčným filmom, trilerom alebo komédiou, o špičkovom súkromnom detektívovi, ktorý sa napriek svojich schopnostiam a talentu dostane do obrovských problémov, a aby sa z nich dostal, bude sa musieť vrátiť do svojej temnej minulosti a urobiť vo veciach poriadok. Vo filme režiséra Jaka Kasdana z roku 1998 si hlavné úlohy zahrali Bill Pulman a Ben Stiller.

Sobota 5. augusta
12.50, Prima: Joe kontra sopka
Originálna a tak troška bizarná americká komédia nakrútená v roku 1990 režisérom Johnom Patrickom Shanleyom, o utiahnutom hypochondrovi, ktorého si najme milionár, aby na domorodom ostrove skočil do sopky a uzmieril tak rozhnevaných bohov. Hlavnú úlohu vo filme si vychutnal vtedy ešte nie taký "hviezdny" Tom Hanks, po boku Meg Ryanovej, ktorá vo filme stvárnila hneď tri ženské postavy.
20.00, Markíza: Pomstiteľ bez mena
Hongkonská viac akčná, menej komédia z roku 1998, s Jackiem Chanom v hlavnej úlohe, ktorú Chan aj spolurežíroval s Bennym Chanom. Priamočiara, dych vyrážajúca akčná zábava, nakrútená okolo zbytočnej zápletky so stratou pamäti a troma unesenými vedcami. Aj keď sa Jackie Chan už dlhšie presadzuje v Hollywoode, žiaden jeho americký film nie je taký dobrý ako tie hongkonské.
22.10, Dvojka: Zvláštne dni
Možno najlepší cyberpunkový film vôbec, krimidráma režisérky Kathryn Bigelowovej nakrútená v roku 1995 a odohrávajúci sa na Silvestra roku 1999, o nelegálnom obchode s pamäťovými diskami, na ktorých ľudia uchovávajú svoje pocity a spomienky. Čierne kšefty frčia jedna radosť, až do momentu, keď sa na trhu objaví disk zachytávajúci násilnú smrť. Vo filme si okrem iných zahrali aj Ralph Fiennes a Juliette Lewisová.

Nedeľa 6. augusta
20.05, Jednotka: Svadba naruby
Naozaj vtipná americká komédia, nakrútená v roku 1997 režisérom Frankom Ozom podľa skutočných udalostí. Príbeh učiteľa v americkom malomeste, ktorého úspešný žiak pri preberaní Oscara celému svetu prezradí, že jeho učiteľ je homosexuál. Herecký koncert Kevina Klina.
21.45, Jednotka: Frida
Americko-kanadsko-mexický životopisný film o maliarke Fride Kahlo, nakrútený v roku 2002 režisérkou Juliou Taymorovou so Salmou Hayekovou v hlavnej úlohe.
1.25, Markíza: Ašoka
Čistokrvný bollywoodsky film, hádam prvýkrát na našich obrazovkách. Indický príbeh z roku 2001, historický, o živote kráľa Ašoku, ale bude to aj dramatické, aj akčné, aj romantické a v každom prípade pre väčšinu z nás celkom nové. Kultúrna skúsenosť, s akou sme sa až dosiaľ nemali veľmi česť stretnúť. Film nakrútil režisér Santosh Sivan.

Pondelok 7. augusta
23.10, Markíza: Truman Show
Americká "reality šou" komédia z roku 1998, režiséra Petra Weira s Jimom Carreyom v hlavnej úlohe dobráka, ktorého celý život je jedna veľká televízna reality šou. Veľké podobenstvo o tom, ako si odporuje už samotné slovné spojenie "reality šou", o tých programoch ani nehovoriac.
22.00, ČT 2: Jay a Mlčanlivý Bob vracajú úder.
Americká nezávislá bláznivá komédia režiséra Kevina Smitha z roku 2001, o kultových postavičkách Jayovi a Mlčanlivom Bobovi, ktorí sa vydávajú do Hollywoodu, aby prekazili nakrúcanie filmu o sebe samých. Veľmi dobrý, ale bez znalosti ostatnej Smithovej filmovej tvorby aj veľmi nepochopiteľný film.

Utorok 8. augusta
0.05, Prima: Diera
Nadštandardný psychologický horor o neuveriteľnej klamárskej intrigánskej mrche, priamo zodpovednej za smrť niekoľkých svojich spolužiakov. A ešte na konci to vyzerá tak, že obeť je vlastne ona. Britský film z roku 2001, nakrútený režisérom Nickom Hammom s Thorou Birchovou v hlavnej úlohe.

Streda 9. augusta
21.00, ČT 2: Špina Londýna
Britská dráma z roku 2002 s Audrey "Améliou z Montmartru" Tautouovou v hlavnej úlohe, o ilegálnych prisťahovalcoch v Londýne a o nástrahách, ktorým sú vystavení, pričom jednou z nich je aj čierny obchod s ľudskými orgánmi. Film nakrútil režisér Stephen Fears, a nie je to žiadna oddychovka. Práve naopak.
22.35, Dvojka: Muž bez hviezdy
Klasický americký western režiséra Kinga Vidora z roku 1955, s Kirkom Douglasom v úlohe kovboja, ktorý má urobiť poriadky na ranči bohatej, ale troška samoľúbej a despotickej prisťahovalkyne. Film mixuje čisto westernové prvky s drámou a romancou a hoci je hlúpy ako cesta do práce, pozerá sa naň celkom príjemne.

Štvrtok 10. augusta
21.40, ČT 2: Dekameron
Režisér Pier Paolo Passolini sfilmoval viac osobitých literárnych predlôh. Evanjelium podľa Matúša, Saló alebo 120 dní Sodomy, či práve mierne šteklivý, ale o to pôvabnejší Dekameron Giovanni Boccaccia, ktorý vznikol v taliansko-francúzsko-západonemeckej koprodukcii v roku 1970. A keďže Pasolini bol veľký majster filmových obrazov, je sa na čo dívať.
21.50, Dvojka: Iris
Americko-britská životopisná dráma režiséra Richarda Eyera z roku 2001, venovaná osudom filozofky a spisovateľky Iris Murdochovej, ktorú striedavo stvárnili Judy Denchová a Kate Winsletová. Krásny a silný film.
0.30, Joj: Makléri
Zabudnutá americká komédia o dvoch vrátnikoch, ktorí medzi odpadkami nájdu informácie, čo by z nich mohlo urobiť boháčov, ak by sa im pod nohy nezačali pliesť dvaja podvodníci. Film nakrútil v roku 1990 režisér Alan Metter a zaujímavý je hlavne preto, že sa v ňom v jednej zo svojich prvých dôležitejších úloh objavil Ben Stiller.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 18:19