StoryEditor

Romana Pašková: Finalisti hudobnú scénu nezmenili, len spestrili

15.04.2005, 00:00

Ako dopadli albumy finalistov súťaže Slovensko hľadá Superstar v rebríčku predajnosti?
- Debutový album víťazky súťaže Anety Langerovej Spousta andělů vedie už tridsať týždňov českú predajnú hitparádu.
Napriek tomu, že sa nechcela vzdať svojho rockového imidžu?
- Áno. V Anetinom prípade súvisí predajnosť s osobnosťou a spôsobom, akým vedie svoju kariéru po skončení súťaže. Zostáva verná zásadám, ktorými zaujala v súťaži a naplnila očakávania fanúšikov. Prezentovala sa ako rockerka a rockerkou sa skutočne stala.
Dalo by sa povedať, že zasiahla do vývoja českej hudobnej scény?
- Anete sa podarilo zostaviť vlastnú kapelu, práve dokončila prvé celonárodné koncertné turné, ktoré vypredala. Ako speváčka roku získala prestížnu cenu hudobnej akadémie - Anděla, ako objav roku zvíťazila v ankete Zlatý slávik a v neposlednom rade porazila Luciu Bílú v diváckej ankete Týtý, keď sa stala speváčkou roka. Publikum ju teda prijalo skvele.
A čo ostatní? Napríklad Issa Sámer nedávno kritizoval staršiu českú spevácku generáciu, ktorá je podľa neho už obohraná a málo kreatívna...
- Finalisti hudobnú scénu nezmenili, priniesli však príjemné spestrenie a opäť dostali ľudí do obchodov s hudbou. Na to sa často zabúda. Skutočné oživenie popovej scény napríklad priniesol album Issu Sámera, ktorý oživil českú pop music o celosvetovo populárny hudobný štýl R & B. Skutočne to považujem za veľký prínos, pretože R & B u nás zatiaľ hlavný prúd ešte nezasiahol.
Ale ako sa predávali ostatné albumy? Sú finalisti skutočnou hrozbou pre ostatných českých interpretov?
- Ako som už spomenula, album Anety Lengerovej sa stal najpredávanejším v minulom roku. Doteraz sme predali 82-tisíc nosičov. Album Sámera Issu dosiahol 50-tisíc predaných kusov a Šárka Vaňková predala doteraz 32-tisíc nosičov. Za minulý rok sa s týmito predajmi môže porovnať iba predajnosť vlani vydaných albumov Daniela Landu (Neofolk, Večer s piesňami Karla Kryla), ktorý však nie je popovým interpretom. Predajnosť albumov finalistov tak skutočne výrazne preskočila svojich priamych konkurentov. Konkurencia však nie je nič škodlivé. Predstavuje správnu motiváciu, ktorá má svoje miesto na zdravej hudobnej scéne.
Dá sa však pri finalistoch hovoriť aj o kvalite albumov? Nesúvisí to len s ich popularitou a mediálnou podporou?
- Samozrejme, stále sú len na začiatku, až druhý album prinesie skutočné potvrdenie kvalít. Ale ocenenia, ktoré pozbierala Aneta Langerová za prvý album i kritikmi vysoko cenený album Busted Sámera Issu či soulová novinka Martiny Balogovej sú prísľubom do budúcnosti a ako vydavateľ sa za ich úroveň naozaj nehanbíme. Pre finalistov je dôležité, aby nezradili hodnoty, ktoré v súťaži prezentovali. Ak niekto hovorí o tom, že chce robiť R & B, potom je jasné, že jeho album nemôže byť stredoprúdový pop. Vyhranenosť názoru publikum zaujme a finalista získa pre svoju budúcu kariéru jasný smer, čo sa v Česku zrejme osvedčilo. Aneta Langerová sa stala rockerkou, Sámer Issa nahral R & B platňu, Šárka Vaňková robí kvalitný pop a Martina Balogová nahrala soulfunkovú platňu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 07:13