StoryEditor

Richard Fekete: Trendy sú zbožnými želaniami agentúr

03.11.2005, 23:00

Čo znamená pojem coolhunter?
- Coolhunter je osoba, ktorá vyhľadáva najnovšie trendy, módu, veci a predáva tento prieskum trhu firmám alebo reklamným agentúram, ktoré tieto poznatky môžu včleniť do ich najnovších výrobkov, brand stratégií a marketingu. Prvýkrát bolo použité toto slovné spojenie, pokiaľ viem, v roku 1997 v denníku The New Yorker, kde rozoberali výskum dvoch trend spotterov, ktorí išli medzi cool mládež a ich zistenia vyvolali veľký záujem trhu. Sú to často rovesníci skúmanej cieľovej skupiny, voľné oblečenie, skejt nie je ich nezvyklým dopravným prostriedkom.

Čím sú charakteristickí dnes?
- Sú vybavení digitálnymi fotoaparátmi, kamerami, diktafónmi... S respondentmi vlastne žijú na rovnakom "ihrisku". Prečesávajú ulice, školy, nákupné centrá - sú na stope novým trendom. Sú to v podstate predavači trendov, ich tvorcovia a ničitelia zároveň. Vec, ktorú vyzdvihnú ako populárnu v istej cieľovej skupine a povýšia ju nad všetko, svojou masovosťou stratí čaro a vzápätí zaniká, aby uvoľnila miesto novej cool veci. Príkladom u nás sú "šnúrky" na kľúče - už ich má takmer každá banka ako nudný darčekový predmet...

Čo bolo cool počas tohtoročného leta na Slovensku?
- Jasne zelené tričká, bužírkové šnúrky priateľstva, DVD/DiviX, MP3 prehrávače, lifestyle... V každom prípade prinieslo koniec mass marketingu a začiatok skutočného hľadania medzier na trhu v štýle urob si sám - od oblečenia až po domáce dekorácie, dizajn, ale aj chudnutie. V tomto prípade ide o vplyv na trh. Napríklad reťazce rýchleho občerstvenia uvádzajú nutričné hodnoty, ponúkajú kuracie mäso, šaláty a pod.

V ktorých oblastiach je váš vplyv najvýraznejší?
- V oblasti módy, stylingu, obuvi, dizajnu, elektroniky, umenia, jednoducho vo všetkom. Odhadnúť celospoločenské trendy je však veľmi ťažké. O čosi jednoduchšie je to s módou ulice. Tá sa "nosí" a dá ľahko "vidieť". Preto nie je prekvapením, že sa vo svete kvôli tomuto vytvorila špeciálna skupina ľudí, zameraná práve na túto oblasť. No nejde len o oblečenie, ale aj o iné veci. Najkľúčovejšie v coolhuntingu je hľadanie cool ľudí - inovátorov a trendsetterov. Až potom nasledujú cool veci, ktoré nosia či vlastnia. Nikdy nie naopak. Cool veci sa vždy menia, nedajú sa hľadať vo fáze, keď ešte neviete, že sú cool.

Kto sú vaši hlavní zákazníci?
- Každý, kto má záujem zistiť, aké sú trendy, ako sa jeho cieľová skupina správa, aké hodnoty a artefakty vyznáva. Chcete vedieť, čo bude cool v roku 2010? Chcete vedieť, na čo by ste sa mali zamerať vo vašom podnikaní a aké príležitosti pre vás prinášajú tieto zmeny v životnom štýle a nové technológie? V podstate máte dve možnosti: počkať si, kým to príde a už bude neskoro, alebo si najať coolhunterov, ktorí sledujú trendy a vedia z nich odvodiť, čo príde.

Ale kto rozhoduje, čo je cool?
- Nikto. O tom, čo je cool, sa nerozhoduje v médiách ani reklamných agentúrach a ani vo firmách výrobcov. Je to len ich zbožné želanie. Médiá a reklamné agentúry vedia odhaliť a ukázať masám, čo je cool, využiť čelo vlny a zviezť sa na nej ako surfer na mori. Cool veci však prinášajú geniálni inovátori, ľudia, ktorým nejde o to, aby boli cool.

Sú slovenskí mladí "zaťažení" na značkový tovar?
- Dnešní mladí ľudia nereagujú na marketingové posolstvá značiek tak, ako predtým. Životný štýl dnešnej mladej generácie sa formoval predovšetkým vizuálnou komunikáciou - masmédiami, televíziou, MTV, hernými konzolami, internetom a počítačovými hrami. My, starší, ktorí sme vyrástli na "kampaniach" typu Jedno vajce denne a zbierali nedostatkové "céčka", Bravo z Nemecka či žuvačkové obaly s káčerom Donaldom, máme iný postoj k značkám ako dnešní mladí. Ich láska k značkovému tovaru vyviera z iných pohnútok. Dávajú si oveľa viac záležať na svojom vonkajšom výzore než ich rodičia. Témou reklamy podľa nich už nemá byť len samotný produkt, ale "niečo podstatnejšie". Táto generácia si spríjemňuje život zháňaním neustále nových produktov. Žiaľ, nemá nič dôležitejšie na práci.

Čo ľudí na značkách láka?
- Byť iný, patriť niekam, cítiť sa lepšie. Značky sa však, žiaľ, pre mnohých ľudí stali aj najdôležitejšou hodnotovou kategóriou. Dvadsiate storočie sa do dejín zapíše popri mnohých iných prívlastkoch aj ako prvé, v ktorom ľudstvo beznádejne prepadlo čaru značiek. Reklama je už niekoľko desaťročí predmetom intenzívnej estetickej reflexie. Zásadnú zmenu v chápaní značiek uplynulej dekády výstižne vystihli v jednom rozhovore marketéri z globálnej siete predajní kávy a kaviarní Starbucks, Scott Bedburry a Howard Shultz: "Konzumenti v skutočnosti neveria, že medzi jednotlivými produktmi sú zásadnejšie rozdiely. Preto sa medzi nimi a značkou musí vytvoriť silný emocionálny vzťah... Výsledkom je vyvolaný dojem, že káva, ktorú človek vypije, je niečím naozaj podstatným."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 07:58