29.09.2006, 00:00

Tajomný úsmev Mony Lisy, ktorá po dlhé roky vzrušuje expertov z mnohých oblastí, je vraj výrazom ženy, ktorá práve porodila dieťa. Tvrdí sa to v kanadskej štúdii, ktorá je založená na digitálnej trojrozmernej analýze diela. Štúdiu o obraze Leonarda da Vinciho si objednal Louvre. Vedci uskutočnili analýzy pomocou moderného laserového zariadenia. Bádanie vraj ukázalo, že Mona Lisa bola zahalená závojom, aký v jej dobe nosili tehotné či čerstvé matky. (ČTK)

Severné Porýnie-Vestfálsko, najľudnatejšia nemecká spolková krajina, plánuje zaviesť na školách vyučovanie islamu. Vláda si odopatrenia sľubuje zlepšenie integrácie moslimov a zároveň im chce garantovať právo na vyučovanie svojho náboženstva rovnako ako iným spoločenstvám veriacich. Na nemeckých školách je povinné vyučovanie etiky alebo náboženstva podľa vyznania žiakov. Vyučovanie je však spravidla dostupné iba pre kresťanské a židovské spoločenstvá. (SITA/AP)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 10:03