StoryEditor

Fed by mal dnes zvýšiť sadzby

03.05.2005, 00:00
Očakáva sa, že Fed dnes zvýši úrokové sadzby ako reakciu na zvýšenú infláciu, ekonómovia sú zvedaví najmä na komentár k rozhodnutiu.

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v Spojených štátoch amerických plní funkciu centrálnej banky, by mal dnes zvýšiť úrokové sadzby. Fed by tak mal reagovať na zvýšenú infláciu.

Makroekonomické údaje
Analytici odhadujú, že sadzby by mali narásť o 25 bázických bodov na 3 percentá. Tento krok by bol v poradí už ôsmy, keď sa úroky postupne zdvíhajú. "V podstate je to isté," povedala pre agentúru AFP ekonómka Merrill Lynch Sheryl King. Fed to podľa jej slov spraví napriek slabým údajom o výkonnosti ekonomiky. Takisto očakáva, že rétorika Fedu zostane z veľkej časti nezmenená.
Od marca sa zhromažďujú príznaky, že americké hospodárstvo zaostáva. Na druhej strane tlaky na ceny zostávajú hrozbou. To vedie viacerých pozorovateľov k tomu, aby súčasnú situáciu prirovnali k sedemdesiatym rokom. Vtedy nastala stagflácia, čiže stagnácia kombinovaná s infláciou. V predchádzajúcich dňoch sa objavili štatistiky maloobchodných tržieb či výstavby nehnuteľností, ktoré investorov sklamali. Koncom minulého týždňa vláda oznámila, že medziročný rast hrubého domáceho produktu za prvý štvrťrok predstavuje 3,1 percenta. To je najmenej za posledné dva roky. Problematický je aj trh práce. Za marec bolo vytvorených len 110-tisíc nových pracovných miest, čo je najmenej za osem mesiacov. Aprílové čísla budú známe v piatok.

Drahá ropa
Napriek tomu, že americká ekonomika je stále najväčšia na svete, už pociťuje dôsledky vysokých cien ropy. Tá sa v poslednom čase pohybuje v rekordných hodnotách. Cieľom desiatich členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu je dosiahnuť, aby cena barelu v dohľadnom čase klesla pod 50 dolárov. Podľa kuvajtského ministra ropného priemyslu šejka Ahmeda Faheda al-Sabaha by mal barel v tomto roku stáť od 45 do 55 dolárov. To pôsobí na infláciu. Za marec spotrebiteľské ceny stúpli o 0,6 percenta, čo je najviac od vlaňajšieho októbra. Ekonómom však robila starosti jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje energiu a potraviny. Tá bola na úrovni 0,4 percenta, čo je 2,5-ročný rekord.
"Určite je tu spomalenie a otázkou je, ako dlho to potrvá," povedal pre agentúru AFP John Lonski z Moody's Investors Service. To by mohlo v budúcnosti prinútiť Fed, aby nepokračoval so zvyšovaním sadzieb. Ako dodal, prípadná prestávka by bola potrebná pre slabý rast zamestnanosti. Na druhej strane, výdavky domácností a ich príjmy sa zvýšili viac ako sa očakávalo.
V každom prípade najzaujímavejšou časťou bude samotný komentár Fedu. Ten naznačí jeho ďalšiu politiku. Ekonómovia budú zvedaví najmä na to, či opustí svoju politiku "rozvážneho" zvyšovania sadzieb.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 04:20