StoryEditor

Realitné fondy fungujú naplno

29.05.2007, 00:00
Tento mesiac na slovenský trh kolektívneho investovania pribudli dva realitné fondy. Po Investičnej a Dôchodkovej a Tatra Asset Managemente pribudli aj Asset Management Slovenskej sporiteľne a Prva Penzijna.
V článku je tabuľka   V článku je graf

Po Investičnej a Dôchodkovej a Tatra Asset Managemente, už možno do nehnuteľností investovať aj cez Asset Management Slovenskej sporiteľne a Prvú Penzijnú. Za pár mesiacov sa do tohto odvetvia prilialo vyše jeden a pol miliardy korún.
Trh sa rozhýbal
Investovanie do nehnuteľností má vo svete dlhú tradíciu, no na Slovensku začalo fungovať na sklonku minulého roka. Dôvodom bola neexistujúca legislatíva. Prvou lastovičkou sa stal Prvý realitný fond Investičnej a Dôchodkovej (IaD). Výkonnosť tohto fondu od založenia je ohromujúcich 25 percent.
Realitné fondy sa viac rozhýbali až po príchode správcovských spoločností veľkých bánk, Slovenskej sporiteľne a Tatra banky. Za dva mesiace prilákal TAM - Realitný fond miliardu a SPORO Realitný Fond za mesiac pol miliardy korún. Skupinku štyroch hráčov uzatvára Prvá penzijná s Naším prvým realitným fondom.
Do čoho idú
Investovanie fondov vymedzuje zákon o kolektívnom investovaní. "Stratégia fondu Prvý realitný je orientovaná na investovanie predovšetkým do komerčných nehnuteľností strednej veľkosti určených na prenájom, administratívnych budov, investícií v rámci cestovného ruchu, regionálnych obchodných centier, logistických a skladovacích parkov. Významná časť portfólia bude investovaná aj do rezidenčných developerských projektov," hovorí portfóliová manažérka IaD Katarína Antoničová.
Existuje aj iná investičná stratégia. "SPORO Realitný Fond investuje do dlhopisov, akcií spoločností podnikajúcich na trhu nehnuteľností, do inštitucionálnych realitných fondov a nehnuteľností v Európe s dôrazom na región strednej a východnej Európy," konštatuje predseda Predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Vlček.

Základné parametre realitných fondov

Názov

Minimálna investícia

Vstupný poplatok (% z investície)

Poplatok za správu ( % ročne)

Poplatok depozitárovi ( % ročne)

Prvý realitný fond

3000 EUR (asi 102000 SK)

max. 3

0,95

0,15
TAM – Realitný Fond 250 000,00 Sk 2,45 2 0,4
NÁŠ PRVÝ REALITNÝ

3000 EUR (asi 102000 SK)

2,50% 2 0,1
SPORO Realitný Fond 150 000,00 Sk 3 1,5 0,2
Zdroj: internet

Pre majetnejších
Investovanie do nehnuteľností je určené konzervatívnym investorom s dlhodobou investičnou stratégiou päť a viac rokov. "Môže byť vhodné aj pre tých, ktorí nemajú dostatok peňazí na priamy nákup nehnuteľnosti, prípadne čas starať sa o nehnuteľnosti, alebo chcú diverzifikovať portfólio a požadujú alternatívu k akciám či dlhopisom," vypočítava Vlček.
Slovenské realitné fondy sa snažia orientovať sa na majetnejších zákazníkov. Do apríla bola minimálna výška investície do fondu nehnuteľností podľa zákona 3 000 eur, vyjadrených v korunách. Po zrušení minima však správcovské spoločnosti stále požadujú relatívne vysokú prvotnú investíciu. "Minimálna investícia do fondu TAM - Realitný Fond je 250 000 korún. Budeme ho primárne ponúkať okruhu vybraných klientov s dostatočnými disponibilnými aktívami," konštatuje hovorkyňa Tatra banky Terézia Copláková. Ekvivalent tritisíc eur v korunách má v štatúte aj realitný fond od Prvej Penzijnej. "Vstupnú investíciu v najbližších týždňoch znížime na 50-tisíc korún," hovorí Stanislav Žofčák, predseda predstavenstva spoločnosti Prvá Penzijná .
Aká bude výkonnosť?
Najvýznamnejšími faktormi ovplyvňujúcimi výkonnosť fondu sú ekonomický rast v krajinách, kde fond robí svoje investície, a výmenný kurz slovenskej koruny oproti zahraničným menám. Ekonomický rast pozitívne vplýva na zvyšovanie hodnoty nehnuteľností na národných trhoch. Hodnotu podielového fondu môžu ovplyvniť aj zmeny výmenného kurzu meny, v ktorej je majetok podielového fondu účtovaný. Posilnenie zahraničných mien oproti slovenskej korune má pozitívny efekt v podobe rastu hodnoty majetku vo fonde a naopak. "Výkonnosť realitných fondov na Slovensku očakávame na priemernej úrovni asi 10 percent. Z porovnania vybraných zahraničných fondov vyplýva, že zhodnotenie je individuálne podľa regiónu a typu investície. Najčastejšie sa pohybuje od 8 do 15 percent," hovorí Žofčák.
Kategória realít
Realitné fondy doteraz neboli špeciálne evidované a sledovali sa v rámci kategórie iných fondov. Fondy so štruktúrou klasických otvorených podielových fondov (USITS), ktoré sú orientované na akcie realitných a developerských spoločností, sa vykazujú medzi akciovými fondmi. Od začiatku júna vznikne kategória špeciálnych podielových fondov nehnuteľností. "Vytvorenie novej kategórie sleduje, aby sa nemiešali fondy USITS so špeciálnymi fondmi nehnuteľností. Zároveň reagujeme na väčší počet realitných fondov," vysvetľuje výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností Ivan Znášik.
Štyri realitné fondy sú zatiaľ pre slovenský trh, zdá sa, postačujúce. Podľa hovorkyne Národnej banky Slovenska Jany Kováčovej, centrálna banka v súčasnosti neeviduje žiadosť o povolenie špeciálneho fondu nehnuteľností. Do nehnuteľností sa dá investovať aj inak. ČSOB Asset Management má napríklad fond ČSOB Property, ktorý investuje do akcií podnikov zaoberajúcich sa realitami a developerstvom, ako sú Meinl European Land, Immoeast a Orco. Minimálna investícia je 5 000 korún.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 15:13