StoryEditor

Šéfovia fondov zarábajú miliardy

18.04.2007, 00:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Kto si myslí, že najviac zarábajú šéfovia veľkých firiem, mýli sa. Oveľa viac zarábajú manažéri a obchodníci, ktorí svoj um a skúsenosti uplatňujú v investičných fondoch.

Kto si myslí, že najviac zarábajú šéfovia veľkých firiem, mýli sa. Oveľa viac zarábajú manažéri a obchodníci, ktorí svoj um a skúsenosti uplatňujú v investičných fondoch.
Podľa amerického časopisu Trader Monthly si minulý rok každý z piatich najlepších manažérov takzvaných hedgeových fondov domov odniesol viac ako miliardu dolárov.
Pritom najlepšie platený šéf Ryz Irani z firmy Occidental Petroleum získal iba 400 miliónov dolárov.
Do výšok ho vyniesol plyn
Na vrchol rebríčka fondových manažérov sa v minulom roku dostal John Arnold, ktorý šéfuje fondu Centeurus energy. Jeho mzdy odhaduje Trader Monthly na 1,5 až dve miliardy dolárov.
Tridsaťtriročný obchodník a špekulant si svoju odmenu zaslúžil. Investorom zhodnotil majetok o 317 percent.
Bývalý obchodník energetickej spoločnosti Enron, ktorej existencia sa skončila pred siedmimi rokmi účtovným škandálom, stavil na prepad cien zemného plynu.
Zachoval sa tak úplne opačne, ako stratégovia konkurenčného fondu Amaranth. Tí si, naopak, mysleli, že ceny plynu porastú. Stávka im však nevyšla a všetko sa skončilo stratou 6,5 miliardy dolárov a najväčším krachom v dejinách fondov.
"Minulý rok sa okolo zemného plynu strhla mánia. Niektorí ľudia mali predstavu, že bude silno rásť, iní si mysleli, že ceny budú klesať. Výsledkom bolo, že veľké sumy peňazí začali meniť majiteľov. John to dokázal využiť," povedal pre Trader Monthly jeden zo zamestnancov Centaurus Energy.
Hedgeové fondy, ako je ten Arnoldov, hrajú na zmeny výmenných kurzov, rast či prepad cien akcií, komodít alebo nakupujú a opäť predávajú tituly podnikov v ťažkostiach. Spoločné majú to, že sa snažia riziká obmedziť či zaistiť pomocou termínovaných obchodov. Vďaka takmer nulovej regulácii môžu používať všetky dostupné investičné stratégie.
Veľké odmeny aj vplyv
Záleží iba na manažérovi fondu, ktorý je od jeho výsledkov finančne závislý. A práve preto tak zarába vysoké sumy. Keď sa fondu darí, do vrecka manažérovi pritečú pekné peniaze.
Fond Centaurus Energy si ako odmenu berie tri percentá z investovanej sumy. V prípade, že fond zarobí, strhne investorom zo zisku ďalších 30 percent. Arnold sa na špičku rebríčka vyšplhal prvýkrát. Na druhé miesto odsunul osemdesiatšesťročného matadora Jamesa Simonsa, ktorý je známy presnými matematickými analýzami a predtým pracoval aj pre americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku NASA. Jeho fond Renaissance Insititutional Equities patrí k najväčším na svete.

Príjmy manažérov hedgeových fondov

Meno

Fond

Odhadovaný príjem

1. John Arnold

Centaurus Energy

1,5 – 2 mld. USD

2. James Simons

Renaissance Technologies

1,5 – 2 mld. USD

3. Eddie Lamper

ESL Investments

1 – 1,5 mld. USD

4. T. Boone Pickens

BP Capital

1 – 1,5 mld. USD

5. Stevie Cohen

SAC Capital Advisors

1 mld. USD

Týždenné údaje o otvorených podielových fondoch k  13.4. 2007
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. máj 2024 06:29