StoryEditor

Greenspan bude asi dvíhať úroky

13.10.2005, 00:00

Centrálna banka USA v septembri sklamala tých investorov na finančných trhoch, ktorí stavili proti doláru a verili, že Federálny rezervný systém (Fed) nezdvihne úroky. Možno totiž očakávať, že šéf centrálnej banky Alan Greenspan pred svojím januárovým odchodom na dôchodok využije všetky tri zvyšné zasadnutia Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC) na zvyšovanie sadzieb. Vyplýva to zo zápisu zo zasadnutia z 20. septembra, ktorý Fed uverejnil na svojej internetovej stránke.
"Od posledného (augustového) stretnutia u zasadajúcich (členov FOMC) stúpli obavy z inflácie," uvádza sa v zápise zo septembra. Najmä rastúce ceny energií poháňajú celkovú infláciu a niečo z tohto nárastu sa pravdepodobne premietne do jadrových cien. Komisia ďalej uvádza, že deviati proti jednému členovi FOMC sa zhodli na tom, že ak by v septembri prerušili cyklus sprísňovania menovej politiky (resp. cyklus ustupovania od stimulujúcej menovej politiky k neutrálnemu štádiu), vyslali by na trh skresľujúci signál. Trh by si mohol myslieť, že dočasné dosahy hurikánu Katrina na tempo rastu HDP Spojených štátov majú vo Fede prioritu pred hrozbou reálneho premietnutia inflačných tlakov do cien v priemysle aj maloobchode. V nadväznosti na hurikány štáb centrálnej banky očakáva v tomto roku slabší než prognózovaný rast HDP, ale vyššiu celkovú mieru inflácie. Naopak, na budúci rok očakáva zvýšenie ekonomickej aktivity v postihnutom regióne, preto na rok 2006 revidoval smerom hore rast HDP i očakávanú mieru jadrovej inflácie.
Na burze Chicago Board of Trade (CBOT) sa včera výnos januárového 30-dňového futuritného kontraktu Fed Funds dostal na nové maximum 4,22 %. To znamená, že zvýšenie úrokov do konca tohto roka z aktuálnych 3,75 na 4,25 % vidia investori reálne na 94 %. Výnos februárového kontraktu dosiahol 4,385 %. Znamená to, že pravdepodobnosť rastu úrokov až na 4,5 % už na januárovom zasadnutí FOMC dosiahla včera až 84,67 %. Alan Greenspan, ktorý sedí v čele Fedu od augusta 1987, pritom odchádza zo svojho postu práve na konci januára. Z pohľadu devízového trhu preto v strednodobom horizonte rastie atraktívnosť dolára. Ten sa včera dokázal dostať až na technickú bariéru 1,1953 USD/EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 15:38