StoryEditor

Cena zlata atakuje 500 dolárov

23.11.2005, 23:00
Cena zlata na burze NYMEX v New Yorku v utorok vzrástla na hodnotu 495 dolárov za uncu, čo predstavuje najvyššiu cenu od začiatku roka 1988. Od začiatku mesiaca si už zlato pripísalo približne deväť percent. Rast ceny podporuje aj záujem o zlato zo strany Indie a Číny a dopyt zo strany inštitucionálnych investorov, ktorí sa obávajú inflácie.

Cena zlata na burze NYMEX v New Yorku v utorok vzrástla na hodnotu 495 dolárov za uncu, čo predstavuje najvyššiu cenu od začiatku roka 1988. Podľa Marcela Haniša zo spoločnosti Fimex Capital, zvýšený záujem o zlato zapríčinil rast inflácie vo svete, ktorý podporuje hlavne vysoká cena ropy a jej produktov. Súčasne klesla produkcia zlata v Juhoafrickej republike medziročne o 15 %. Podporou pre žltý kov boli aj správy o očakávanom nákupe väčšieho množstva zlata zo strany Ruskej centrálnej banky. Cena zlata atakuje 500-dolárovú hranicu a podľa analytikov by táto hranica mala byť prekonaná v priebehu krátkeho obdobia.
Od začiatku mesiaca si už zlato pripísalo približne deväť percent. Rast ceny podporuje aj záujem o zlato zo strany Indie a Číny a dopyt zo strany inštitucionálnych investorov, ktorí sa obávajú inflácie. Navyše, ak sa približuje určitá psychologická hranica, pribúda na trh viacero hráčov -- špekulantov, ktorí sa snažia na pohyboch ceny zarobiť. "Trh sa v súčasnosti správa tak, ako sa od neho očakáva. Myslím si, že práve teraz, keď sa blížime k 500-dolárovej hranici, mnoho účastníkov trhu zvažuje, či je dobrý čas na kúpu alebo predaj," uviedol pre agentúru AFX jeden z dílerov.
Barclays Capital odhaduje, že nárast investícií do komodít v tomto roku len cez investičné fondy predstavuje sedem percent a dosiahol 4,9 miliardy dolárov. Aj napriek tomuto úctyhodnému číslu je komoditný trh neporovnateľne menej atraktívny, keďže americké fondy investovali do rôznych inštrumentov do konca septembra 8,59 bilióna dolárov.
Pre zlato je pozitívne, že k rastu jeho ceny dochádza aj napriek posilňovaniu amerického dolára. Silný dolár zvyšuje cenu zlata aj z hľadiska neamerických investorov, čo v minulosti väčšinou viedlo k poklesu dopytu. Od začiatku roka sa cena žltého kovu zvýšila už o 14 percent, na historických maximách bolo zlato v roku 1980, keď trojská unca stála 850 dolárov. Vo svete rastú možnosti obchodovať so zlatom. Od utorka ponúka obchodovanie s kontraktmi futures na zlato aj Dubajská komoditná burza (DGCE).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 08:15