StoryEditor

Výsledky firiem zatiaľ trhy stabilizovali

Globálne akciové trhy pokračovali v oslabovaní až do stredy. Pretrvávajúca neistota spojená s očakávaním ďalšieho rastu úrokových sadzieb negatívne ovplyvňuje investorskú náladu na trhoch s akciami. Napriek inflačným tlakom sa však trhy ku koncu týždňa postupne stabilizovali.

Globálne akciové trhy pokračovali minulý týždeň v oslabovaní až do stredy. Stále pretrvávajúca neistota spojená s očakávaním ďalšieho rastu úrokových sadzieb negatívne ovplyvňuje investorskú náladu na trhoch s akciami. Napriek inflačným tlakom sa však trhy ku koncu týždňa postupne stabilizovali a vrátili sa prinajmenšom na hodnoty z predchádzajúceho obdobia.
Index Dow Jones Industrial Average zaznamenal klesajúci trend, no v piatok sa dokázal dostať na 10 287,34 bodu, a preto si odpísal za týždeň len zanedbateľných 0,05 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 dosiahol 1 186,57 bodu a oslabil sa tak za týždeň o 0,79 percenta. Technologický sektor vo svojom zobrazení indexu Nasdaq Composite stratil za týždeň 1,23 percenta a v piatok obchodovanie uzavrel na 2 064,83 bodu.
Sezónu zverejňovania výsledkov za tretí štvrťrok začal výrobca hliníka Alcoa, ktorý oznámil dvojpercentný medziročný nárast zisku a zvýšenie tržieb o 13 percent na 6,57 miliardy dolárov. Prekvapivé boli zverejnené výsledky výrobcu polovodičov Advanced Micro Devices. Zisk spoločnosti sa totiž zvýšil až o 73 percent, za čo spoločnosť vďačí rastúcemu dopytu po čipoch do počítačov. Najväčší konkurent spoločnosti Intel oznámil zvýšenie čistého zisku v treťom štvrťroku na 76 miliónov dolárov, čo je v prepočte 18 centov na akciu v porovnaní s minuloročnými dvanástimi centmi. Apple Computer vykázal nárast dopytu po osobných počítačoch, no zároveň priznal aj prudký pokles záujmu o hudobné prehrávače iPod, keďže spoločnosť predala iba 6,5 milióna kusov. Analytici predpokladali predaj 7,5 až 8,5 milióna kusov. Bez mimoriadnych položiek zisk Apple dosiahol 38 centov na akciu pri náraste zisku firmy na 3,68 miliardy dolárov. Zvýšenie zisku sa však minulo s očakávaniami analytikov, ktorí ho odhadovali vyšší. V stredu má Apple uviesť na trh nový produkt. Podľa odborníkov to má byť iPod, ktorý je schopný prehrať video. General Electric zverejnil zisk za tretí kvartál 4,68 miliardy dolárov, čo znamená 44 centov na akciu. Firma oznámila rast tržieb o deväť percent na 41,93 miliardy dolárov za tretí štvrťrok. Zisk za posledný štvrťrok tohto roku odhaduje General Electric na 56 až 58 centov na akciu.
Európsky región sa vo vyjadrení svojich predstaviteľov nedostal na úrovne z minulého týždňa. Hlavný nemecký index DAX sa oslabil o 0,5 percenta, francúzsky index CAC klesol o 1,04 percenta a súhrnný európsky akciový index blue chips DJ Euro Stoxx 50 je na úrovni 3 349,58 bodu, čo predstavuje zníženie o 0,73 percenta. Jedine japonský akciový index NIKKEI 225 sa posilnil počas minulého týždňa o 0,45 percenta, keď v piatok uzatváral na 13 420,54 bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. máj 2024 15:19