StoryEditor

Nastal správny čas na nákup akcií

02.08.2006, 00:00
Odborníci odporúčajú investorom vstupovať najmä do podielových fondov zameraných na svetové akcie.

Každý investor by chcel investovať bezpečne a so ziskom. Za bezpečnú a obvyklú investíciu sa na Slovensku ešte stále považuje uloženie peňazí na účet do banky. Takáto investícia je však - aj napriek rastu úrokov na vkladoch v poslednom období - stratová. Zisk z úrokov padne za obeť inflácii. Ako teda nájsť bezpečné a ziskové možnosti investovania najmä v čase, keď sú globálne aj lokálne finančné trhy také rozkolísané?
Riešenie je v diverzifikácii, čiže rozložení rizika. To znamená napríklad skombinovať vklady v banke so životným poistením, stavebným sporením a časť prostriedkov vložiť aj do investície, ktorá zvýši priemerný výnos z vložených peňazí. Pre drobných investorov je takouto investíciou najčastejšie investícia do podielových fondov.

Investičný horizont a tolerancia k riziku
Podľa odborníkov rozdiel medzi úspešnou investičnou stratégiou a stratovou investičnou stratégiou je vecou znalosti, a nie šťastia. Toto platí najmä z dlhodobého hľadiska. "Skôr ako vyhľadávanie jednotlivých investičných príležitostí je pre investora dôležité správne určenie jeho investičného horizontu a rizikovej tolerancie, ktoré sú predpokladom zostavenia vhodného portfólia," radí portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora. Konečným cieľom pri investícii je podľa neho zostavenie portfólia, ktoré umožní klientovi dosiahnuť jeho investičné ciele pri zvolenom horizonte, pričom sa diverzifikáciou znižuje individuálne riziko jednotlivých investícií.

Analytici: Ceny akcií sú na zaujímavých úrovniach
"V tejto chvíli odporúčame investorom vstupovať najmä do podielových fondov zameraných na svetové akcie. Tie by sa po dvaapolmesačnej korekcii mali začať spamätávať, keďže spomenutý prepad bol s najväčšou pravdepodobnosťou len korekciou dlhodobého rastového trendu," myslí si Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej.
"Pri odporúčaní investorom, do akého portfólia by mali dnes investovať, sa riadime hlavne očakávanou dĺžkou investície a rizikovými preferenciami investora, resp. jeho sklonom k riziku," odporúča investorom Peter Herman z Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.

Podľa Hermana by portfólio malo byť zložené tak, aby dosiahlo optimálnu citlivosť investície na kurzové, akciové a dlhopisové rizikové faktory. Celková výkonnosť investície klienta je závislá od konkrétneho vývoja na finančnom trhu a správnosti očakávania finančných analytikov. Vo všeobecnosti platí, že navrhnutá štruktúra investície poskytuje maximálny očakávaný výnos vzhľadom na mieru rizika obsiahnutú v danej investícii.
Takýto typ investície je vhodný pre investora, ktorý je ochotný podstúpiť určitú mieru rizika spojenú s investovaním do akciových fondov, pričom práve rozloženie investície aj do nástrojov s pevným úročením prináša aj stabilnejšiu zložku celkového portfólia a tlmí riziko kolísania akcií. "Akcie po výraznej májovej korekcii sa nachádzajú na zaujímavých úrovniach pre dlhodobých investorov, pričom aj v súčasnosti zverejňované hospodárske výsledky spoločností naznačujú určitý potenciál rastu ich cien," myslí si Herman. Na druhej strane nástroje s pevným úročením (vklady a dlhopisy) v korunách majú tiež zaujímavý potenciál. Vzhľadom na to, že rovnako krátkodobé korunové úrokové sadzby ako aj výnosy na domácom dlhopisovom trhu výraznejšie vzrástli v poslednom období, vytvára sa podľa Hermana zaujímavý potenciál na rast budúcej výkonnosti korunových peňažných a dlhopisových fondov.


kliknite pre zväčšenie

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 06:45