StoryEditor

Ázia predchádza finančnej kríze

07.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Tokio -- Členovia Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), spolu s Japonskom, Čínou a Južnou Kóreou, vytvoria multilaterálne menové združenie, aby sa mohli brániť pred finančnou krízou, aká ich postihla v rokoch 1997 až 1998. Ministri financií 10 krajín ASEAN-u, ako aj Japonska, Číny a Južnej Kórey, sa v sobotu v Kjóte zhodli na tom, že zlúčia časť menových rezerv regiónu, ktoré sú 2,7 bilióna dolárov. Centrálne banky tak budú mať možnosť lepšie chrániť svoje krajiny pred finančnými krízami. Ministri financií zároveň potvrdili, že hospodárstvo regiónu je napriek najnovším stratám na globálnych burzách v dobrej kondícii.
Doteraz existuje iba regionálna sieť bilaterálnych dohôd o výmene meny, ktorá bola vytvorená v roku 2000, aby sa zabránilo novej finančnej kríze v Ázii. Spojenie rezerv by ázijským vládam umožnilo, aby znížili závislosť od Medzinárodného menového fondu. Pri kríze pred 10 rokmi viedla neúspešná podpora vlastných mien k tomu, že rezervy Indonézie, Thajska a Južnej Kórey sa vyčerpali. Tieto krajiny boli preto potom nútené obrátiť sa na MMF, ktorý svoju finančnú pomoc spojil s prísnymi podmienkami.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 08:58