StoryEditor

V Európe vzniká finančný gigant

21.03.2007, 23:00

Britská banka Barclay's má záujem o spojenie s najväčším holandským bankovým ústavom ABN Amro. Ak sa najväčší obchod medzi finančnými spoločnosťami uskutoční, vznikne šiesta najväčšia svetová banka. Dohady o možnom spojení spôsobili prudký rast akcií oboch spoločností.

Banky snahu potvrdili
Na záujem Barclay's o spojenie s holandskou ABN ako prvé cez víkend upozornili britské noviny Sunday Times. Obe spoločnosti odmietali špekulácie o možnej fúzií komentovať. Neskôr však úvahy britskej tlače potvrdili. "Banka ABN Amro potvrdzuje, že vstúpila do exkluzívnych a predbežných rokovaní s bankou Barclay's o prípadnom zlúčení oboch spoločností," píše sa v spoločnom vyhlásení oboch bánk.
Holandská banka spresnila, že rozhovory sú v počiatočnom štádiu, keď sa skúmajú všetky možnosti. "Nedá sa zaručiť, že výsledkom rokovaní bude skutočná transakcia," píše vo vyhlásení ABN Amro. Britská banka zareagovala ponukou na zlúčenie na výzvy niektorých britských investičných fondov. Tie minulý mesiac pritlačili na vedenie ABN, aby zvážili rozdelenie alebo fúziu s inou bankou a zvýšili tak výnos pre akcionárov spoločnosti. Investičný fond TCI, ktorý vlastí jedno percento akcií ABN, vo februári vyhlásil, že banka je silne podhodnotená a vyzval ju, aby podnikla zásadné kroky.
Ponuka na prevzatie od Barclay's pritom nie je jediná. Podľa agentúry Reuters majú o banku záujem aj holandský konkurent ING, francúzska banka BNP Paribas a španielska BBVA. Finančné spoločnosti prejavili záujem buď o plnú fúziu alebo o kúpu niektorých súčastí holandskej ABN, ktorá vlastí viaceré zahraničné retailové banky.

Výhodný obchod
Spojením oboch bánk by vznikol finančný ústav s približnou hodnotou 160 miliárd dolárov. Prípadná fúzia by predstavovala najväčšiu obchodnú transakciu v európskom finančnom sektore v histórii a vznikla by šiesta najväčšia banka sveta. Podľa niektorých analytikov má prípadná fúzia pre britskú banku strategický význam. Banka Barclay's, ktorá je treťou najväčšou bankou na britskom trhu, sa netají plánmi na expanziu do zahraničia. V súčasnosti má silné zastúpenie najmä v Európe a Afrike.
Holandská banka vo februári zverejnila, že sa bude usilovať o rast na ázijskom, brazílskom a talianskom trhu. Niektorí analytici však nepovažujú uskutočnenie obchodu za úplne pravdepodobné. Barclay's sa totiž o kúpu ABN neúspešne pokúšala už v minulosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 15:25