StoryEditor

Infláciu podržali lieky

12.06.2007, 00:00
Inflácia sa v máji medziročne spomalila na 2,3 percenta a prekonala tak očakávania analytikov, ktorí očakávali mierne vyšší rast cien.

Podľa údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky, sa ceny oproti predchádzajúcemu mesiacu nemenili.
Prekvapili lieky
Analytici všeobecne očakávali o 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu vyšší rast cien. O prekvapenie sa postarali najmä ceny v zdravotníctve, ktoré oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli až o 4,4 percenta. "Nová kategorizácia liekov, ktorá začala platiť od 1. apríla, sa teda prejavila až v májových štatistikách a vykompenzovala drahšie potraviny i pohonné látky," vysvetľuje analytička ČSOB banky Silvia Čechovičová. Ostatné kategórie podľa nej neprekvapili a vyvíjali sa v súlade s očakávaniami trhov. Oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli aj ceny za kultúru a rekreáciu a takisto aj za nábytok.
Potraviny a nájomné
Najviac, až o 0,5 percenta, vzrástli ceny potravín. Tento májový nárast je však stále nižší ako aprílových 0,7 percenta. "Tento rok sme svedkami inej sezónnosti cien potravín. Spravidla najvyšší nárast je v tejto kategórii v máji až júni, kým tento rok sa rastová sezóna začala už v apríli," konštatuje analytička ING Bank Lucia Štekláčová.
Oproti predchádzajúcemu roku si musíme o šesť percent viac priplatiť za bývanie. Podľa analytika VÚB banky Martina Lenka to spôsobil najmä vzrast cien nájomného. Výraznejšie vzrástli ceny aj za alkohol a tabak a taktiež za vzdelanie.
Výhľad sa nemení
Podľa Čechovičovej zverejnené čísla nenaznačujú nič nové vo vývoji cenovej hladiny. "Stále platí, že inflácia sa drží na relatívne nízkej hodnote a inflačný výhľad zostáva priaznivý," konštatuje analytička.
Čechovičová taktiež neočakáva žiadnu reakciu Národnej banky na zverejnené čísla. "Guvernér Šramko nedávno povedal, že štruktúra hrubého domáceho produktu nepoukazuje na obavy z rastu inflácie, pretože je založený na vývoze a sadzby sú nastavené primerane," vysvetľuje. Základná úroková sadzba by teda podľa analytikov mala v najbližšom období ostať na 4,25 percenta.
"Z hľadiska najbližšieho posunu sadzieb si myslíme, že Národná banka si počká na kroky Európskej centrálnej banky. V súčasnosti je pravdepodobnejšie, že kľúčová sadzba v eurozóne sa priblíži k sadzbe na Slovensku, a nie naopak," hovorí Štekláčová. Podľa Čechovičovej by to mohlo zmeniť iba príliš silné posilňovanie koruny.
Dobré správy pre euro
Vývoj inflácie je jedným z ukazovateľov, ktorý sa sleduje kvôli blížiacemu sa termínu prijatia eura na Slovensku. Pri vstupe do eurozóny sa však bude používať harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP). S jeho pomocou sa porovnáva inflácia v krajinách Európskej únie. Od domáceho indexu spotrebiteľských cien sa mierne líši. Porovnávaný spotrebný kôš totiž obsahuje iba tovary obchodované v najmenej dvoch krajinách Európskej únie. Vývoj harmonizovanej inflácie zverejní Národná banka vo štvrtok. " Májová harmonizovaná inflácia bude tiež pravdepodobne nižšia. Odhadujeme že vzrastie o 1,6 percenta, " hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Aby Slovensko úspešne splnilo inflačné kritérium, nesmie harmonizovaný index presiahnuť hodnotu troch krajín s najnižšou mierou inflácie o viac ako 1,5 percenta.
"Kritérium by sme mohli začať plniť už počas letných mesiacov. Očakávame, že na konci roka by sa celková inflácia mala nachádzať na dvoch percentách a harmonizovaná na 1,8 percenta," konštatuje Čechovičová.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 16:15