StoryEditor

Fondy zasiahla kríza akciových trhov

19.07.2006, 00:00
Všetky kategórie akciových fondov sa skončili minulý týždeň v stratách. Zapríčinil to najhorší týždeň na svetových burzách v tomto roku. S najväčším prepadom skončili technologické akciové fondy, nasledované európskymi a americkými akciovými fondmi. Ani stredoeurópske akciové a zmiešané fondy si nepripísali zisky.

Všetky kategórie akciových fondov sa skončili minulý týždeň v stratách. Zapríčinil to najhorší týždeň na svetových burzách v tomto roku. S najväčším prepadom skončili technologické akciové fondy, nasledované európskymi a americkými akciovými fondmi. Ani stredoeurópske akciové a zmiešané fondy si nepripísali zisky. Všetky ostatné skupiny fondov - dlhopisové aj peňažné, v cudzej i v domácej mene - boli v miernom zisku.

Kríza akciového trhu
Akciovými trhmi v posledných dňoch hýbu predovšetkým správy o hospodárskych výsledkoch firiem za druhý kvartál roku 2006, stúpajúce ceny komodít a vojnový konflikt na Blízkom východe. "Nakoľko je veľká väčšina oznámení hospodárskych výsledkov za druhý kvartál ešte len pred nami a akciové indexy naberajú smer k minimám predošlej korekcie z júna tohto roku, je otázkou, či práve ony nebudú rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvní vývoj v najbližšom období a oslabí, resp. podporí investorský sentiment," myslí si portfóliový manažér TAM, Ondrej Vilinovič.
Bluechipsový americký akciový index Dow Jones Industrial Average zaznamenal svoj najväčší týždenný prepad za posledných 15 mesiacov (-3,2 %). "Výsledky ziskovosti amerických firiem ako General Electric a Lucent Technologies zvýšili obavy, že celkový zisk firiem za druhý kvartál sa skončí horšie než očakávania analytikov," komentuje situáciu na najväčšej burze sveta Jaroslav Kordoš z VUBAM.
Investori v západnej Európe na zhoršenú geopolitickú situáciu a rekordnú cenu ropy reagovali podobne ako investori za Atlantikom. Aj týmto regiónom prebehla vlna výpredajov, straty jednotlivých indexov sa pohybovali v pásme 3,1 až 4,6 percenta, pričom najvýraznejšie sa znehodnotil nemecký trh. Podielovým fondom západoeurópskych akcií z týždenného hľadiska síce pomohol pokles koruny oproti euru, napriek tomu sa však znehodnotili o 2,4 percenta. Aj japonský trh sa svojimi výsledkami nelíšil od Ameriky a Európy.
Latinská Amerika bola výpredajmi na akciových trhoch zasiahnutá najviac: index MSCI Latin America stratil 4,93 % svojej hodnoty spred týždňa (v USD). Z rozvíjajúcich sa trhov stratila aj stredná a východná Európa, keď jej strata dosiahla 3,25 % (MSCI EM Eastern Europe - v EUR). "Rozvíjajúce sa trhy tak opäť potvrdili, že sú najcitlivejšie na udalosti, ktoré hýbu trhmi," hodnotí Miroslav Čamek z Across Investment Servicess.

Bezpečný dlhopisový prístav
Zvýšený dopyt a záujem investorov o dlhopisy v USA bol podporovaný najmä geopolitickými udalosťami, rekordnými cenami ropy a klesajúcimi akciovými trhmi. Podľa portfóliového manažéra AM SLSP Petra Hermana investori často v takýchto obdobiach (zvýšené geopolitické riziká) preferujú bezpečnejšie investície, profitovala z toho aj zelená bankovka.. Dolár si oproti euru pripísal za týždeň zhodnotenie o 1,23 %. Ďalší vývoj amerického dlhopisového trhu, ako aj na euro- dolárovom trhu bude závisieť od udalostí v tomto týždni. "Pozornosť investorov sa upriami na polročný prejav šéfa Fedu pred Kongresom," dodala Herman.

Domáce trhy
Aj v uplynulom týždni sme mali možnosť sledovať nárast úrokových sadzieb na medzibankovom trhu. Dôvodom bol jednak oslabujúci kurz slovenskej koruny, ako aj nervozita a neistota investorov pokiaľ ide o očakávané kroky novej vlády.
Slovenská koruna počas uplynulého týždňa opäť výrazne strácala a týždeň ukončila až na hladine 38,80 SKK/EUR. "Okrem toho, že na sentiment investorov nepriaznivo pôsobí povolebný vývoj v krajine, obchodovanie poškodili aj dve ďalšie správy. Prvou bol neočakávane prudký rast deficitu obchodnej bilancie krajiny, druhou informácia, že spoločnosť Dell upustila od plánovanej investície na Slovensku," myslí si Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej.
Domáci dlhopisový trh rovnako ako naša mena pokračovali v poklese. Výnosová krivka štátnych dlhopisov sa po celej dĺžke posúvala do plusu, a to v rozpätí desať až tridsať bázických bodov. Korunové dlhopisové fondy skončili týždeň bez zmeny.

Týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov (k 14. 7. 2006, prepočet na Sk)
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,04
Peňažné v cudzej mene 0,53
Dlhopisové korunové 0,02
Euro dlhopisové 1,07
Dolárové dlhopisové 1,43
CEE dlhopisové 1,02
Európske akciové -2,38
Americké akciové -1,88
Globálne akciové -1,4
Technologické akciové -3,02
CEE akciové -1,51
Zmiešané -0,31

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 06:18