StoryEditor

Svetové akciové trhy

04.02.2007, 23:00

Obchodníci na akciových trhoch sú neustále naladení optimisticky, hoci makroekonomické údaje spolu so zverejňovanými podnikovými výsledkami dávajú skôr neutrálny obraz o ďalšom vývoji ekonomiky. Aj správy, ako napríklad podstatný nárast ceny ropy počas posledných dvoch týždňov, ktoré by inokedy zapríčinili prinajmenšom obavy, počas minulého týždňa slúžili ako impulz na rast. Z makroekonomickej oblasti sa najdôležitejšie udalosti týkali zasadania americkej centrálnej banky Fed a správy o zamestnanosti. Fed v stredu ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, čo sa predpokladalo. Väčšie očakávania sa kládli na následné vyjadrenie o tom, či sa rezervný systém v blízkej budúcnosti chystá úrokové sadzby znížiť. Aj napriek tomu, že v správe zo zasadnutia sa nenachádza zmienka o plánovaní zníženia, trhy načerpali najviac optimizmu z vypustenia ceny ropy ako najväčšieho tlaku na rast inflácie. Rast hrubého domáceho produktu USA za posledný štvrťrok 2006 sa zrýchlil na 3,5 percenta ročne, čo presahuje dlhodobý trend troch percent. Piatková správa o zamestnanosti ukázala, že ekonomika v januári vytvorila 111 000 nových pracovných miest, čo bolo síce menej oproti očakávaniam, na druhej strane však novembrové aj decembrové hodnoty sa revidovali smerom nahor, a tak celkový vývoj zamestnanosti poukazuje na stále silný trh práce. Sezóna zverejňovania firemných výsledkov pokračuje a vzhľadom na jasné spomalenie vývoja podnikových ziskov bude zaujímavé sledovať, ako budú reagovať trhy. Minulý týždeň bol pre akcie úspešný, pripísali si od 1,3 (Dow Jones IA) po 1,8 percenta (S&P 500).
Maloobchodný predaj vo Veľkej Británii sa v januári dostal na najvyššiu úroveň za posledné 2 roky, keď posviatočné zľavy nalákali Britov na nákupy. Naopak, v rámci euroregiónu však maloobchodný predaj po prvýkrát za 10 mesiacov klesol. Dôvodom bolo najmä Nemecko, v ktorom zvýšenie dane utlmilo spotrebiteľský dopyt. Inflácia v Nemecku sa zvýšila o 1,8 percenta, čo bolo menej, ako sa očakávalo, a tak je zrejmé, že obchodníci nepreniesli celé zvýšenie dane do spotrebiteľských cien. Európska inflácia sa už piaty mesiac za sebou drží pod dvoma percentami, čo je maximálna úroveň pre ECB, pretože pokles cien ropy v januári pomohol vyrovnať ostatné inflačné tlaky. Teplé počasie pomohlo znížiť nezamestnanosť v Nemecku z 9,8 percenta na 9,5 percenta, impulz vďaka teplote dostal najmä sektor stavebníctva. Index DAX pod vplyvom výborných správ vystrelil o 2,92 percenta a priblížil sa už k hodnote 7 000 bodov, londýnsky FTSE 100 si pripísal 1,33 percenta.
Japonská priemyselná produkcia vzrástla na rekordnú úroveň, avšak spotrebiteľské výdavky neočakávane klesli, čo znamená, že ekonomika sa čoraz viac stáva závislou od exportu. Jen sa však odrazil od svojich rekordných miním a začal sa posilňovať, čo môže exportérom spôsobiť problémy. Z pohľadu Bank of Japan (BoJ) to znamená, že pravdepodobne bude musieť znova odložiť zvýšenie úrokovej sadzby. Mzdy v Japonsku klesli oproti predchádzajúcemu roku o 0,6 percenta a signalizujú tak, že pokles spotrebiteľských výdavkov sa môže ešte prehĺbiť. Negatívne správy sa snažil zvrátiť aspoň guvernér BoJ Tošihiko Fukui, ktorý povedal, že japonská ekonomika je na dobrej ceste k dlhotrvajúcemu rastu spojenému s cenovou stabilitou. Index Nikkei vďaka tomu aspoň čiastočne kopíroval celosvetový rast a pripísal si 0,71 percenta.

Svetové akcie
Dow Jones 12 653 1,3
S&P 500 1 448 1,8
Nasdaq 2 476 1,7
FTSE100 6 312 1,3
DAX 6 886 2,9
CAC 40 5 677 1,5
Nikkei 17 547 0,7

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 15:19