StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

26.11.2006, 23:00

Pondelok
Na prvý deň štyridsiateho ôsmeho týždňa nie sú naplánované nijaké dôležité makroekonomické údaje.

Utorok
Utorkové obchodovanie začneme správami z našej krajiny. Zverejnená bude bilancia bežného účtu za september a veľkoobchodná inflácia, meraná indexom produkčných cien (PPI). Priemerný odhad analytikov naznačuje jej spomalenie na ročnej báze z 7,5 percenta na 6,9 percenta. Maďarsko neskôr ohlási októbrovú nezamestnanosť a z Nemecka príde index spotrebiteľského sentimentu, ktorý by mal mierne stúpnuť z 9,2 na 9,3 bodu. V popoludňajšej časti dňa zverejnia ďalšie správy Spojené štáty a budú to objednávky tovarov dlhodobej spotreby, tržby za predaj existujúcich domov a spotrebiteľská dôvera, ktorá by mala rásť zo 105,4 bodu na 106 bodov.

Streda
Aj stredajšie obchodovanie prinesie správy zo stredoeurópskeho regiónu. Bude to rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby poľskej centrálnej banky a reálne mzdy našich západných susedov. Ďalšie údaje už prídu z vyspelejších ekonomík. Veľká Británia ohlási spotrebiteľský kredit a zo Spojených štátov očakávame predbežný reálny hrubý domáci produkt za tretí kvartál, výsledok by mal dosiahnuť hodnotu 1,8 percenta, tržby za predaj nových domov a tzv. Béžovú knihu Federálneho rezervného systému, ktorá by mala naznačiť budúci vývoj úrokových sadzieb v krajine.

Štvrtok
Posledné októbrové obchodovanie začneme správami z Francúzska, ktoré poskytne spotrebiteľskú dôveru, index produkčných cien a nezamestnanosť, ktorá bude pravdepodobne stagnovať na hladine 8,8 percenta. Nezamestnanosť zverejní aj Nemecko, predpokladá sa mierny pokles z 10,4 percenta na 10,3 percenta. Veľká Británia ohlási spotrebiteľskú dôveru a v neskorších hodinách z USA príde osobný príjem a osobná spotreba obyvateľstva, chicagský index nákupných manažérov a tzv. help-wanted index, ktorý monitoruje záujem o pracovné sily.

Piatok
Piatkové ráno otvoríme slovenským štátnym rozpočtom za november. Ďalšie údaje sa budú týkať indexu nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor, ktorý zverejnia vyspelé západoeurópske ekonomiky, teda Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia. Rovnaký údaj však zverejní aj Česko, ktoré taktiež pridá aj bilanciu štátneho rozpočtu. Prvé decembrové obchodovanie ukončíme americkými konštrukčnými výdavkami a indexom podnikateľského výhľadu (ISM) pre výrobný sektor, ktorý podľa priemerného odhadu analytikov vzrastie z 51,2 bodu na 51,8 bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 08:43