StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

02.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

BRATISLAVA -- Stredoeurópske burzové parkety majú za sebou týždeň so zmiešaným obchodovaním. Väčšina indexov sa snažila zastaviť série strát z predchádzajúceho týždňa. Zatiaľ čo poľskej a maďarskej burze sa to podarilo hneď v pondelok, pražská burza si na oživenie musela počkať o jeden deň viac. Sériu predchádzajúcich šiestich poklesov za sebou pomohli zastaviť akcie energetickej firmy ČEZ a petrochemickej spoločnosti Unipetrol, ktoré sa v utorok zhodnotili o 3,21, resp. 3,83 percenta. V stredu burza potvrdila oživenie, keď trh ťahali nahor akcie Erste Bank, ktorá sa posilnila o 5,29 %. Prospelo im zvýšenie cieľovej ceny investičnou bankou Morgan Stanley, a tiež rast úrokových sadzieb v Česku, na Slovensku aj v Maďarsku. Po dni voľna vo štvrtok musel český index PX odolávať tlakom na výraznejší výpredaj akcií, ktoré sa prejavili na trhoch v Budapešti či vo Varšave.
Maďarský akciový index BUX s novým týždňom prelomil predchádzajúcu štvordňovú sériu strát. O obrat sa postarali akcie ropnej a plynárenskej skupiny MOL a banka OTP. Zatiaľ čo pondelkové oživenie bolo skôr nesmelé, v utorok sa burza spamätala úplne, čo sa odzrkadlilo aj v ďalších dňoch. Sľubné zisky si však BUX neudržal a v závere týždňa stratil necelé percento.
Poľský akciový trh, podobne ako maďarský, v pondelok zvrátil pokles z predchádzajúceho týždňa a hlavný varšavský akciový index WIG20 stúpol o 0,85 percenta. Tento trend sa nezmenil ani v utorok. V strede týždňa varšavská burza nenasledovala vývoj v regióne a zaznamenala stratu. Vo štvrtok sa z nej síce dostala, záver týždňa jej však nevyšiel a index WIG 20 klesol o 1,03 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 03:09