StoryEditor

Krátke správy

11.04.2005, 00:00

Ford Motor Company podstatne redukoval svoju prognózu zisku. Dôvodom sú podľa spoločnosti vysoké ceny benzínu a ocele, ťažké podmienky v automobilovej brandži, slabý dolár i vysoké náklady na nemocenské poistenie zamestnancov. Ford vychádza z naďalej rastúcich cien benzínu a pretrvávajúcich agresívnych cenových akcií konkurentov. Nová prognóza na rok 2005 predpokladá zisk v hodnote 1,25 až 1,50 USD na akciu, čo je v prepočte 37,80 až 45,40 Sk. Pôvodná predpoveď zisku bola 1,75 až 1,95 USD na akciu. Nová prognóza zatiaľ nezohľadňuje mimoriadne zaťaženie vyplývajúce z reštrukturalizácie luxusnej divízie Premier Auto Group, investícií do technológie palivových článkov. Tieto vplyvy znížia zisk na akciu približne o 8 až 10 centov. (TASR)

Rumunská centrálna banka v piatok znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 12,5 % p. a. Banka zároveň informovala, že lombardnú sadzbu, čiže sadzbu, za ktorú poskytuje zabezpečené úvery komerčným bankám, znížila z úrovne 25 % p. a. na 20 % p. a. V pondelok 11. apríla sa zahraničným investorom otvorí prístup na trh peňažných úložiek v Rumunsku v domácej mene leu. Znižovanie sadzieb v krajine je teda motivované aj snahou centrálnej banky odradiť špekulatívny kapitál, ktorý by mohol prúdiť do Rumunska pod vidinou zisku z úrokového diferenciálu, keďže napríklad v eurozóne je kľúčová úroková sadzba na úrovni 2 % p. a. Napriek poklesu sadzieb je rumunská centrálna banka odhodlaná dosiahnuť v tomto roku zníženie miery inflácie na 7 % z minuloročnej úrovne 9,3 %. (SITA, Reuters)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 04:08