StoryEditor

V dôchodkových fondoch zatiaľ málo akcií

19.08.2005, 00:00
Napriek tomu, že ľudia si v druhom pilieri zvolili najmä rastové fondy, tie zatiaľ investujú iba konzervatívne.

Napriek tomu, že ľudia si v druhom pilieri zvolili najmä rastové fondy, tie zatiaľ investujú iba konzervatívne.
Peniaze sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri sú umiestnené prevažne v najmenej rizikových -- peňažných a dlhopisových investíciách. Akcie majú vo fondoch dôchodkových správcovských spoločností zatiaľ pomerne malé zastúpenie. Dôvodom je postupný nárast prostriedkov vo fondoch. Ich objem je ešte malý na nákup akcií Druhým faktorom je opatrnejšia stratégia.

Príspevky do fondov prichádzajú podľa portfóliového manažéra dôchodkovej správcovskej spoločnosti ČSOB Vladimíra Šošovičku postupne a postupne sa napĺňa investičná stratégia fondov. V rastovom dôchodkovom fonde ČSOB Prosperita tvorí podľa neho akciová zložka desať až dvadsať percent. "Je to však len prechodná záležitosť, keďže s predajom fondu sa začalo len pred dvomi mesiacmi," vysvetlil. "Aj keď nám zákon umožňuje investovať do 80 percent majetku rastového fondu do akcií, neznamená to, že takýto objem peňazí na akciových trhoch umiestnime," dodal Šošovička, podľa ktorého budú investície závisieť najmä od očakávaného vývoja na akciových trhoch. Vo vyváženom dôchodkovom fonde ČSOB Benefit pripadá na akcie menej ako desať percent.

"Zo začiatku sme zvolili konzervatívnejšiu stratégiu, keďže ceny akcií sú v súčasnosti vysoké," konštatuje Richard Kolárik z predstavenstva Allianz-Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, ktorá zatiaľ ako jediná zverejnila na svojej internetovej stránke zloženie portfólia spravovaných fondov. V rastovom fonde Progres pripadalo ku koncu júla na akcie šesť percent majetku a vo vyváženom fonde Optimal štyri percentá. Zastúpenie akcií v portfóliu rastových fondov sa už podľa neho začína prejavovať aj vo výnosoch. "Zreteľnejšie to bude, ak sa ich podiel zvýši," myslí si.

Približne rovnaké zastúpenie akcií majú aj fondy Credit Suisse Life & Pensions. Vo Vyváženom fonde dôchodkovej správcovskej spoločnosti boli ku koncu minulého týždňa zastúpené akcie tromi percentami a v Rastovom fonde pripadalo na akcie päť percent. "Objem aktív, s ktorými v súčasnosti operujeme, nám umožňuje investovať do ďalších investičných nástrojov. Čo sa týka prvotných investícií realizovaných vo fondoch, nakúpili sme slovenské štátne dlhopisy a akcie významných európskych spoločností," uvádza portfóliový manažér Credit Suisse Life & Pensions Erik Osuský.

Dôvodom konzervatívnejšieho prístupu spoločností môže byť podľa podpredsedu Predstavenstva VÚB Generali, dôchodková správcovská spoločnosť Roberta Kubinského aj to, že výkonnosť jednotlivých fondov sa bude po uplynutí 24 mesiacov od začiatku ich vytvárania porovnávať. Podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení totiž po uplynutí dvoch rokov od vytvorenia dôchodkového fondu nesmie byť priemerný výnos fondu nižší ako zákonom stanovený priemerný výnos trhovej konkurencie pri danom dôchodkovom fonde. Inak bude musieť DSS previesť z vlastného majetku do majetku fondu aktíva v takej hodnote, aby sa priemerný výnos fondu vyrovnal s trhovou konkurenciou. "Najviac sporiteľov sa rozhodlo pre rastový fond, preto sa chceme vyvarovať výkyvov," konštatuje Kubinský. Spoločnosť VÚB Generali chce podľa neho postupne zvyšovať podiel akcií v rastovom fonde Profit, bude však aj podľa neho pravdepodobne ďaleko od zákonom stanovenej 80-percentnej hranice. Akcie reprezentujú približne päť percent majetku fondu Profit.

DSS nemajú zákonnú povinnosť zverejňovať údaje o tom, do čoho investujú prostriedky vo fondoch, rovnako ako spoločnosti spravujúce podielové fondy. V priebehu niekoľkých týždňov by však tieto údaje mali zverejňovať. Úrad pre finančný trh má denný prehľad obchodov a stavu portfólia každého dôchodkového fondu. Tieto údaje zbiera len na účel dohľadu a nezverejňuje ich. V ročnej aj polročnej správe o stave trhu dôchodkového sporenia úrad sumárne údaje a analýzy zverejňovať bude, ale nie tak, aby bolo zrejmé, o ktorú spoločnosť ide.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 16:38