StoryEditor

KOMODITY

29.10.2006, 23:00

Cena ropy sa vrátila nad psychologickú hranicu 60 dolárov za barel. Po výpredaji v závere štvrtkového obchodovania sa decembrový kontrakt americkej ropy v piatok posilnil na úroveň 60,75 dolára. Denné minimum sa nachádzalo pod "šesťdesiatkou" -- 59,85 dolára.
Cena ropy mierne stúpla po správe, že britskí vojaci boli vyslaní do saudskoarabského prístavu Ras Tanura. Ide o najväčší ropný terminál na svete, cez ktorý sa môže denne exportovať 6 miliónov barelov. Investori na podobné správy reagujú veľmi citlivo a hoci sa Saudskoarabi poponáhľali s vyjadrením, že Briti sa zúčastňujú na plánovanom cvičení s americkými, bahrajnskými a kuvajtskými vojakmi a v žiadnom prípade nechránia ropnú infraštruktúru, cena čierneho zlata sa už pod hranicu 60 dolárov za barel nedostala. Zlato sa v závere týždňa pohybovalo v úzkom pásme v okolí hranice 600 dolárov za uncu. Decembrový kontrakt si celkovo od pondelka pripísal nárast o 0,5 percenta a tretíkrát za sebou ukončil týždeň v zelených číslach. Žltému kovu najviac pomohlo oslabenie amerického dolára. Cena kukurice v závere týždňa vystúpila na najvyššiu úroveň od apríla 2004. Decembrový kontrakt sa na burze CBOT obchodoval pri cene 334 centov za bušel (3 750 SKK za tonu) po správe, že americkí farmári za jediný deň predali neznámym zahraničným záujemcom 270 000 ton kukurice.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 09:54