StoryEditor

OECD: Proti zadlženosti treba reformy

09.07.2003, 00:00

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) už tento rok znížila prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Francúzska pod hranicu jedného percenta z predošlých 1,25 %. Na budúci rok predpokladá rast ekonomiky krajiny na úrovni 2 %, pričom jej vládu vyzvala na urýchlené presadenie reforiem, ktoré zabránia prepadu štátu do úverovej špirály.
Pokiaľ sa ihneď nepodniknú nevyhnutné kroky, hrozí akumulácia deficitov, čo bude Francúzsko stále viac nútiť uberať z rozpočtového plánu iba za účelom šetrenia prostriedkov na dlhovú službu, píše sa vo vyhlásení OECD. Organizácia predpokladá, že deficit verejného účtu vo Francúzsku tento rok prekročí 3,5 % z HDP, čo je ďaleko za 3-percentným stropom eurozóny. Navyše krajine prognózuje prelomenie 60-percentnej hranice podielu celkovej zadlženosti na HDP, pričom by mala dosiahnuť 61 %. Verejný deficit však už vlani predstavoval 3,1 % z HDP, aj keď ho vláda plánovala na úrovni len 1,4 %. Iba tretinu z 1,7-percentného prechmatu mala na svedomí globálna konjunktúra, tretinový výpadok spôsobili oslabené príjmy rozpočtu po daňových reformách a zvyšok predstavovali neplánované štátne výdavky. OECD konštatuje, že aj keď zatiaľ sa málo urobilo na stlmenie prekračovania rozpočtových výdavkov, tvorcovia hospodárskej politiky na situáciu "reagujú všetkými dostupnými prostriedkami". Zároveň varovala, že pre starnutie populačne silnejších ročníkov budú potrebné ešte ďalšie reformy v penzijnom systéme, zvyšovanie dôchodkového veku a znižovanie výdavkov verejných služieb, spolu so zmenami v zákonníku práce a v daňovom systéme, aby krajina bola atraktívna pre zahraničných investorov aj po vstupe nových členov do EÚ.
Francúzsko však pred pár dňami dostalo nelichotivé hodnotenie aj od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý krajine znížil prognózu rastu HDP a varoval, že rozpočtový deficit by mohol ďaleko prekročiť vládne ciele. Ukončenie konfliktu v Iraku totiž neprinieslo očakávané obnovenie spotrebiteľskej dôvery a nezabránilo zhoršeniu podnikateľských nálad. "Slabé podmienky v oblasti zamestnanosti si vyberajú svoju daň na celkovej spotrebe, nejasné vyhliadky ekonomiky bránia prísunu investícií, zatiaľ čo slabý dopyt v eurozóne a prijatie eura zaťažujú zahraničný sektor," píše sa vo výročnej hodnotiacej správe MMF. Fond očakáva ozdravenie francúzskej ekonomiky počínajúc júlom, s rastom HDP o 0,8 % v tomto a približne o 2 % v nasledujúcom roku. Predtým MMF predpokladal rast HDP Francúzska na úrovni 1,2 % pre tento a 2,4 % pre budúci rok. Inflácia by v roku 2004 mala klesnúť hlboko pod 2 %, no MMF v správe neuviedol, že by krajine hrozila deflácia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 22:59