StoryEditor

Nemecko bude čeliť rozpočtovým rizikám

10.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Minister financií Nemeckej spolkovej republiky Peer Steinbrück vyhlásil, že nemecká ekonomika a jej štátny rozpočet môžu v budúcom roku čeliť závažným rizikám. "Budeme musieť navigovať našu loď a vyhnúť sa mnohým nebezpečným skalám, ak chceme priviezť rozpočet 2007 bezpečne do prístavu z ústavného hľadiska a v podmienkach vyplývajúcich z európskych záväzkov. Očakávam, že nám nikto nebude klásť ďalšie skaly do cesty, aspoň pokiaľ neprekonáme už tie existujúce," povedal Steinbrück pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt.
Ako vyplýva z podmienok Paktu stability a rastu, deficit verejných financií krajín v eurozóne nesmie prevyšovať 3 percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Nemecko, najväčšia ekonomika v EÚ, porušila rozpočtové pravidlá únie už päť rokov za sebou vinou priveľkých sociálnych dávok pre nezamestnaných a dôchodcov. Tento rok sa očakáva, že prísne rozpočtové pravidlá vďaka reformám splní, pričom deficit verejných financií by mal predstavovať 2,6 percenta HDP, budúci rok už len 2,5 percenta. Napriek reformným opatreniam vlády existuje rastúce riziko, že deficit verejných financií prevýši objem verejných investícií, čo by bolo v rozpore s nemeckou ústavou, dodal Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 22:56