StoryEditor

Akciové trhy čakajú na verdikt Fedu

27.03.2006, 00:00

Akciové trhy v Amerike dosiahli počas minulého týždňa nové niekoľkoročné maximá, týždeň však celkovo zakončili takmer na nezmenených úrovniach v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Po nevýraznom pondelku vyskočili indexy v utorok tesne na nové maximá, po ich dosiahnutí však nákupný záujem ustal a nasledoval prudký výpredaj. Nedarilo sa najmä technológiám. K ich poklesu ešte v utorok po uzavretí trhov pomohla správa spoločnosti Microsoft, že oneskorí uvedenie nového operačného systému Vista minimálne do januára budúceho roka. Ďalšie dni charakterizovali nákupy po poklesoch indexov a predaje po ich raste. Táto situácia naznačuje preskupovanie pozícií obchodníkov na trhoch pred utorkovým zasadnutím Fedu. Citlivosť trhov na rozhodnutie Fedu o zmenení úrokových sadzieb sa najlepšie prejavila vo štvrtok po zverejnení údajov o predaji existujúcich domov. Čísla boli prekvapujúco vyššie ako sa očakávalo, a tak sa trhy znova začali obávať, že Fed by nemusel naznačiť možné skončenie série zvyšovania úrokových sadzieb. Všeobecne sa očakáva, že úrokové sadzby Fed zvýši o štvrť percenta na 4,75 percenta. Trhy zareagovali poklesom, ktorý však znova nasledoval pozvoľný rast. S & P500 uzavrel týždeň so ziskom 0,3 percenta na 1 303 bodoch, DJIA skončil presne na úrovni spred týždňa na 11 280, technologický index Nasdaq si pre zmenu odpísal 0,3 percenta a zavrel na úrovni 2 313. Akciou týždňa bol určite Google. Standard & Poor's vo štvrtok po mesiacoch špekulácií zverejnil, že Google bude po skončení obchodovania 31. marca 2006 pridaný do indexu S & P500. Google po tejto správe vyskočil o sedem percent na 365 dolárov za akciu. Google je najväčšou spoločnosťou, aká bola kedy pridaná do indexu s trhovou kapitalizáciou viac ako 100 miliárd dolárov a súčasne aj najdrahšou akciou. Doteraz najdrahšou bol Goldman Sachs so 153 dolárov za akciu. Nákupnú horúčku o Google spôsobil fakt, že indexové fondy musia nakúpiť a zaradiť Google do svojich portfólií najneskôr do konca piatka.
Vývoj na európskych burzách znova kopíroval vývoj v Amerike. Pozitívna nálada priblížila nemecký index DAX na dosah k hranici 6 000 bodov, keď sa týždeň zakončil s rastom o 1,26 percenta na 5 973 bodoch. Trhu pomohli upgrady automobiliek BMW a Volkswagen, ako aj pokračujúci boj firiem Bayer a Merck o spoločnosť Schering. Londýnsky FTSE 100 síce narástol "iba" o 0,6 percenta, na rozdiel od nemeckého konkurenta však už uzavrel nad hranicou 6 000 bodov, presnejšie na hodnote 6 036.
Ázijské trhy si zachovali pozitívnu náladu, NIKKEI uzavrel s prírastkom 1,35 percenta na 16 561, blízko viacročného maxima. Katalyzátorom bolo stretnutie ministrov financií Japonska a Číny, zlepšené podmienky na trhu práce pre mladých pracovníkov v Japonsku, medzi ktorých sa rátajú ľudia pod 34 rokov , ale aj zverejnené dobré výsledky firiem. Napríklad spoločnosť Nippon Life dosiahla najvyšší zisk za posledných 15 rokov na úrovni päť a pol trilióna jenov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 17:27