StoryEditor

Komoditné trhy

04.03.2007, 23:00

Minulý týždeň v komoditách bol veľmi rušný a v znamení obrovského poklesu ceny zlata. Žltý kov doplatil na prepad ďalších finančných trhov a jeho cena sa tak počas posledných dní znížila až o 6,2 percenta. Takéto výrazné týždňové oslabenie sme naposledy zažili v júli minulého roku. Nedarilo sa ani káve Arabica. Rastúce zásoby v USA sa podpísali pod najväčší pokles jej ceny za ostatné dva mesiace. Naopak, pozoruhodný výkon predviedol cukor, ktorého 5,5-percentný nárast je najväčším od decembra. Cena hovädzieho mäsa sa zase dostala na najvyššiu úroveň za posledné tri roky.
Sedemdňový nepretržitý nárast ceny ropy sa zastavil až v piatok. Nahor ju tlačili hlavne obavy v súvislosti s jadrovým programom Iránu. Stáli členovia Bezpečnostnej rady a Nemecko sa už preto zišli, aby navrhli novú rezolúciu, ktorá by už obsahovala prísnejšie sankcie voči islamskej krajine. Na trhu vládnu obavy, že Irán by sa pod tlakom sankcií mohol rozhodnúť vyhrážať sa svojou najsilnejšou zbraňou, a tou je, samozrejme, ropa. Ďalším faktorom stojacim za nárastom cien je pokles zásob ropných produktov v USA.
Tohtotýždňová správa o stave zásob priniesla informácie o ďalšom poklese zásob destilátov a hlavne zásob benzínu, ktoré sa s príchodom jari stávajú najviac sledované. Následkom toho sa cena čierneho zlata držala stabilne nad úrovňou 60 dolárov za barel.
Zlato bolo pravdepodobne najväčším prekvapením uplynulého týždňa. Zaznamenalo obrovský prepad, keď ešte na začiatku týždňa atakovala jeho cena úroveň 692 dolárov trojskú uncu, aby sa v závere týždňa sa priblížila k 642 dolárom za trojskú uncu. Na zlato najťažšie dopadli hrozby spomaľujúceho sa celosvetového rastu hospodárstva, ktoré dorazili z Číny. V najľudnatejšej ekonomike sveta sa prepadli ceny akcií v dôsledku špekulácií, že čínska vláda sa bude snažiť spomaliť obrovský rast svojej ekonomiky. Následne sa táto vlna výpredajov rozšírila na všetky svetové burzy. Na to doplatilo aj zlato. Investori začali sťahovať svoje investície z trhov a tento odlev kapitálu stlačil cenu zlatu na oveľa nižšie úrovne.
Cukor má za sebou veľmi úspešný týždeň. Pod najväčší nárast od decembra sa podpísala hlavne menšia ponuka cukru vo svete, keď sa už s netrpezlivosťou čaká na aprílový začiatok zberu úrody v Brazílii. Táto juhoamerická krajina je najväčším producentom cukru na svete a bez jej úrody vládne na trhu momentálne akútny nedostatok tejto sladkej pochúťky. Produkcia v Mexiku totiž klesla tento rok o 15 percent a, naopak, dovoz do Ruska sa v posledných mesiacoch výrazne zvýšil. Na trhu sa tak začínajú potvrdzovať očakávania viacerých analytikov, že cena cukru by tento rok mohla výraznejšie vzrásť ako dôsledok stúpajúceho dopytu po etanole.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 15:07