StoryEditor

Belgická KBC úplne ovládne ČSOB

14.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Belgická KBC Bank sa stane zrejme jediným akcionárom ČSOB, ktorá je podľa výšky aktív najväčšou českou bankou. Česká národná banka povolila KBC nákup zostávajúcich asi 2,5 percenta akcií ČSOB. Za jednu akciu belgická banka zaplatí 36,298 českej koruny. Podiel KBC v ČSOB bol ku koncu minulého roku 97,44 percenta. Svoj podiel zvýšila v decembri minulého roku z necelých 90 percent odkupom podielu Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR). Zároveň KBC vtedy informovala, že má záujem aj o zostávajúce akcie. KBC uplatnila voči EBOR opčné právo na nákup akcií ČSOB, ktoré jej zaručovala zmluva z čias privatizácie banky v roku 1999. Vzhľadom na to, že Belgičania v ČSOB získali viac ako 90 percent akcií, mohli podľa českých zákonov prejaviť záujem tiež o zostávajúce akcie v rukách menších akcionárov či uskutočniť ich "vytesnenie".
KBC pôsobí okrem Belgicka a Českej republiky tiež na Slovensku, v Maďarsku a Poľsku. Menší majetkový podiel má tiež v Slovinsku. Banka zamestnáva asi 50 000 ľudí a má zhruba 13 miliónov klientov. Trhová kapitalizácie banky, teda počet akcií vynásobený cenou, sa pohybuje okolo 31 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 01:43