19.06.2007, 00:00

Ako odhadujete vývoj koruny v najbližších mesiacoch?

Mária Valachyová, Slovenská sporiteľňa
V horizonte najbližších dvoch mesiacov očakávame postupné posilňovanie meny a na konci augusta by mohla dosiahnuť na 33,4 koruny za euro. Medzi dôvody patrí zlepšenie regionálneho sentimentu s ustupujúcimi očakávaniami na zvýšenie sadzieb v Spojených štátoch a skončenie sezóny výplaty dividend u nás.

Martin Lenko, VÚB banka
V nasledujúcich troch mesiacoch očakávame pozvoľné posilňovanie slovenskej koruny oproti euru k 33,50 koruny za euro na konci septembra, pričom koncoročný kurz koruny oproti euru očakávame na 33,30 EUR/SKK.
Rizikom tohto scenára by bolo opätovné prehodnotenie vývoja oficiálnych úrokových sadzieb v Spojených štátoch a Európskej únii. Najmä v prípade USA, ak by trh začal do konca roka započítavať zvyšovanie oficiálnych úrokových sadzieb z nedávno prehodnoteného očakávania ich poklesu na nezmenenú úroveň, pravdepodobne by to negatívne zasiahlo aktíva rozvíjajúcich sa trhov vrátane koruny.

Juraj Valachy, Tatra banka
V priebehu ďalších dvoch mesiacov čakáme mierne zosilňovanie koruny. Ku koncu septembra predpokladáme kurz 33,00 koruny za euro. Naše predpoklady sú založené na pokračovaní silného rastu ekonomiky Slovenska nad deviatimi percentami aj v druhom štvrťroku 2007.

Lucia Štekláčová, ING Bank
Je možné, že sa koruna udrží pri hranici 34 korún za euro do konca júna a v priebehu ďalšieho mesiaca. V posledných dvoch týždňoch sa ocitla pod tlakom spolu s regionálnymi menami, ktoré boli vypredávané kvôli rastu výnosov v Spojených štátoch. Globálne faktory môžu na korunu naďalej vplývať, avšak slovenská mena naďalej patrí k zaujímavým investičným príležitostiam vďaka vysokému rastu a zlepšovaniu externej nerovnováhy. Výrazné posilnenie k 33,00 však čakáme až koncom tretieho štvrťroka, koncom obdobia s nízkou likviditou počas letných mesiacov.

Ľubomír Koršňák. UniCredit Bank
Korunu bude v najbližších mesiacoch ovplyvňovať pravdepodobne najmä regionálny sentiment. Aj vzhľadom na tradične nižšiu likviditu na trhu v letných mesiacoch tak predpokladáme, že koruna by mohla zotrvať na relatívne slabších hodnotách počas celého leta. Naopak, v závere roka by sme sa mohli dočkať opäť tlakov na posilnenie koruny, a to najmä v prípade potvrdenia pozitívnych očakávaní o pretrvávajúcom silnom raste ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 00:05