StoryEditor

Ropa a zlato hlásia ústup

18.11.2007, 23:00

Hranica 100 dolárov pri rope zostala nepokorená a niektorí obchodníci sa začali zamýšľať nad opodstatnenosťou posledného prudkého rastu ceny. S poklesom ceny ropy sa nedarilo ani ďalším trhom. Zlato zaznamenalo najväčší týždenný pokles od marca tohto roku. Obchodníci sa obávali, že komodity by v blízkej budúcnosti mohli poľaviť z poslednej dynamiky rastu, a tak si vo viacerých trhoch vyberali svoje zisky. Nedarilo sa ani obilninám. Cena kukurice klesla prvýkrát za posledných šesť týždňov takmer o dve percentá, stratila aj pšenica.
Dva týždne poklesu
Ropa zaznamenala len druhý klesajúci týždeň od augusta. Nedokázala sa dostať cez hranicu 100 dolárov a posledné správy pomohli ďalšiemu poklesu cien. Hlavné obavy z nedostatku zásob ropy v USA a ďalších západných ekonomikách dostali trhliny po správe americkej vládnej agentúry pre energetiku. Tá vo štvrtok informovala o prekvapujúcom náraste zásob ropy v USA o 2,8 milióna barelov, keď analytici očakávali ich ďalší pokles. K tomu sa počas týždňa začalo špekulovať, že by kartel OPEC mohol rozhodnúť o zvýšení produkcie. Cena ropy klesla v utorok až k úrovni 90 dolárov, avšak nová vlna nákupov vrátila jej cenu v závere týždňa nad 95 dolárov. Prispeli k tomu vyhlásenia saudskoarabského a takisto venezuelského ministra pre ropný priemysel, ktorí rezolútne odmietli zvýšenie produkcie. OPEC jasne vidí, že nemá momentálne vplyv na cenu a ak sa cena nevráti nad 98 dolárov, je nepravdepodobné, že organizácia bude zvyšovať svoje ťažobné kvóty. To by mohlo posmeliť obchodníkov k ďalším nákupom a vytlačiť cenu vyššie.
Zlato v závese
Ruka v ruke s ropou sa oslabila aj cena zlata. Intenzita predajov na trhu však bola obrovská a výsledkom bol až 5,7-percentný pokles ceny. Obchodníci začali likvidovať svoje pozície v zlate po oslabovaní ceny ropy a takisto po náznakoch možného oživenia na trhu s dolárom. Dolár by sa mohol v najbližších dňoch posilniť oproti euru, čo by pri známej korelácii medzi dolárom a zlatom mohlo vyústiť do ďalších predajov žltého kovu. Okrem toho tento trh mal za sebou obrovský nárast, takže korekcia na trhu je len prirodzený jav. Cena zlata tak klesla pod úroveň 800 dolárov a dá sa očakávať, že by sa mohla oslabiť ešte výraznejšie. Zlacnenie tohto kovu by na nižších úrovniach malo viesť k ďalšej vlne nákupov.
Priveľa cukru škodí
Cukor má za sebou zlý týždeň. Nedarilo sa mu, potom ako ropa nedokázala zlomiť magickú hranicu 100 dolárov. Na trhu momentálne hlavne pôsobí obrovský prebytok ponuky nad dopytom, ktorý je výsledkom rekordnej úrody v Brazílii a Indii, najväčších producentov tejto komodity na svete. Táto situácia by mohla budúcu sezónu zmeniť. Medzinárodná organizácia pre cukor priniesla v piatok informáciu, že v budúcej sezóne by na trhu s cukrom mohlo dôjsť k deficitu. Dopyt po cukre by mal prekonať produkciu, ktorá by mala byť budúcu sezónu nižšia. Výsledkom bude tlak na rast ceny, netreba zabúdať, že cukor je posledný z komoditných trhov, ktorý nedokázal naštartovať "býčí" trend. Jeho cena je relatívna nízka a tým aj zaujímavá pre investorov, ktorí by mali výraznejšie do cukru investovať.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 00:47