StoryEditor

Podielnici prechod na euro nepocítia

22.06.2007, 00:00
Pravdepodobnosť, že o rok a pol budeme platiť eurom, rastie. Na príchod novej meny sa preto začínajú pripravovať aj spoločnosti spravujúce podielové fondy, v ktorých je 145 miliárd korún.

Klienti fondov by však zmenu nemali vôbec pocítiť. O prepočítanie podielov, či správne zaokrúhlenie hodnôt, sa postarajú samotné správcovské spoločnosti.

Klient bude informovaný
Prechod na euro sa v správcovských spoločnostiach uskutoční bez zásahu klienta. Podľa návrhu zákona o prijatí eura budú správcovské spoločnosti povinné najneskôr do troch mesiacov od zavedenia eura klienta informovať o zmene a o hodnote investícií. "Zavedenie eura nebude mať na našich klientov žiaden vplyv, ubezpečuje Plavec. "Celá zmluvná dokumentácia zostáva aj naďalej v platnosti. Podielnika budeme o zmene informovať formou výpisu, ktorý bude obsahovať ocenenie v slovenských korunách a aj v eurách," dopĺňa.

Celá zmena je teda v rukách správcovskej spoločnosti. "Správcovské spoločnosti sa musia na novú menu pripraviť s predstihom, aby mali čas otestovať a doladiť svoje informačné systémy," hovorí predseda Predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností Roman Vlček. Aj samotná asociácia sa pripravuje na euro. Podľa jej výkonného riaditeľa Ivana Znášika okrem pripomienkovania generálneho zákona a práce vo výbore pre zavedenie eura, sa asociácia chystá na uverejňovanie štatistických údajov v slovenskej a európskej mene.

V korunách aj eurách
Prvá zmena, ktorú podielové fondy vedené v korunách čaká, je duálne oceňovanie. Rovnako, ako všetky tovary, služby, výplatné pásky či bankové vklady, budú musieť byť aj hodnoty podielových fondov ocenené zároveň v slovenských korunách a eurách. Túto povinnosť musia správcovské spoločnosti splniť najneskôr mesiac po zverejnení konverzného kurzu, teda približne v polovici budúceho roka. "Duálne zobrazovanie sa vzťahuje iba na tie podielové fondy, ktoré boli pred dňom zavedenia eura vedené v slovenskej mene a ktoré budú po zavedení eura vedené v európskej mene," hovorí Tomáš Plavec z ČSOB Asset Managementu.

Menej ako cent
Šesťmiestny konverzný kurz, ktorý určí Európska komisia, sa musí použiť neskrátený a zaokrúhľovať sa bude až výsledná hodnota v eurách. "Pri cenných papieroch s nižšou hodnotou budú určené presnejšie pravidlá zaokrúhľovania ako na najbližší eurocent. V zákone o kolektívnom investovaní sa ustanoví povinnosť výpočtu aktuálnej hodnoty podielu s presnosťou na tri až štyri desatinné miesta. S rovnakou presnosťou sa prepočítajú počiatočné hodnoty podielov podielových fondov vytvorených pred rokom 2009," vysvetľuje vedúci oddelenia vývoja produktov Tatra Asset Managementu Roland Meixner. "Pri určení hodnoty podielu v podielových fondoch ČSOB Asset Managementu, bude cena podielu prepočítaná až na šesť desatinných miest," hovorí Plavec.

Už iba euro
Od začiatku roka 2009 budú fondy vyjadrené už v novej mene. Investované prostriedky naďalej zostávajú v podielovom fonde klienta a ich hodnota sa bude k 1. januáru 2009 konvertovať na euro fixným konverzným kurzom," hovorí Meixner. Duálne oceňovanie pritom zostane v platnosti až do konca roka. "Na eurá sa takisto prepočíta aj minulá výkonnosť fondov, tak aby bola zachovaná kontinuita výkazov," vysvetľuje Meixner. "Zmena na euro nemá vplyv na meranie minulej výkonnosti fondu, pretože táto hodnota sa uvádza v percentách," konštatuje Plavec.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 20:44