StoryEditor

Hurikány tento rok na ropu nestačia

21.08.2007, 00:00
Obdobie hurikánov sa dostáva do svojej vrcholnej fázy. Napriek tomu, že meteorológovia očakávali veľmi aktívne hurikánové obdobie, sezóna je zatiaľ na ich výskyt chudobná.

Cena ropy zareagovala až na správy o hurikáne Dean, ktorý mal podľa pôvodných predpovedí ohroziť aj ťažbu ropy v Spojených štátoch. Po tom, ako sa informácie nepotvrdili, zamierila ropa opäť nadol. Jej cena má podľa analytikov v najbližšom čase priestor na pokles, čo môže spôsobiť aj výraznejšie klesanie cien benzínu.

Odvrátená hrozba
Dean bol zatiaľ jediný hurikán, ktorému sa podarilo s cenami významnejšie pohnúť. Hurikán mohol poškodiť ťažobné zariadenia na južnom pobreží Spojených štátov. Keď sa správa nepotvrdila, cena opäť klesla. "Dean spomalil iba na niekoľko dní prepad ceny ropy a momentálne už nemá žiaden vplyv, pretože je takmer isté, že Mexický záliv nezasiahne," vysvetľuje analytik spoločnosti Atlantik Petr Posker.

Slabá sezóna
Oficiálne sa hurikánová sezóna začína v júni a trvá až do konca novembra. Vrchol dosahuje na konci augusta a začiatku septembra. Práve v tomto období je výskyt hurikánov najväčší. "Pôvodne americké meteorologické predpovede hovorili o aktívnej hurikánovej sezóne, keď sa očakávalo 13 až 17 tropických búrok, ktoré mali vyústiť do siedmich až ôsmich hurikánov," hovorí analytik spoločnosti Fimex Capital Michal Májek. "Naopak, predpoveď britských meteorológov hovorila o miernejších číslach, keď predpokladali vcelku pokojnú sezónu. Zatiaľ majú, zdá sa, pravdu Briti," doplnil.

Krátkodobý vplyv
V najbližšom období by hurikány na cenu ropy nemali významne vplývať. "Cena ropy sa pohne, až keď sa objavia nejaké nové správy. Ich efekt je však iba krátkodobý," vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Štepán Pírko. Dlhodobejší rast ceny ropy by podľa Pírka mohol nastať až vtedy, ak by hurikán spôsobil väčšie škody na zariadeniach ropných spoločností. "Je pravdepodobné, že ak hrozba hurikánu definitívne pominie, aj ropa by mala zareagovať poklesom ceny. Na trhu momentálne prevláda predajná nálada súvisiaca aj s celkovou situáciu na finančných trhoch," konštatuje Májek.

Vplyv hypokrízy
Podľa analytikov by v najbližšom období na cenu ropy mali viac ako hurikánová činnosť pôsobiť najmä neistota na finančných trhoch spôsobená hypotekárnou krízou v Spojených štátoch a obavy o spomalenie globálneho ekonomického rastu. "Ak by obavy zo spomalenia svetového hospodárstva a prepad akciových trhov pokračovali, tak by tlačili na ďalší pokles ceny ropy," konštatuje Májek. Ropa by podľa neho mohla v najbližšom období klesnúť k hranici 67 dolárov za barel. "Samozrejme, nesmieme zabúdať na správy o stave zásob ropy a ropných produktov, prípadne na problémy na Blízkom východe," pripomenul. Podľa Pírka by cenou mohol pohnúť aj ropný kartel OPEC. "Ťažbu ropy by OPEC mohol zvýšiť až o dva milióny barelov," konštatuje Pírko. Cena sa podľa neho bude pohybovať v hraniciach od 60 do 70 dolárov, pričom jej pokles považuje za pravdepodobný.
Podľa Poskera je spodná hranica ceny 50 dolárov za barel. "Myslíme si, že ani v prípade recesie v Spojených štátoch cena neklesne dlhodobo pod 50 dolárov. OPEC bude pravdepodobne úspešne brániť cenu už od 60 dolárov za barel," doplnil.

Benzín zlacnie
Podľa Májeka, ak nedôjde k nepredvídaným udalostiam, sa s koncom letnej motoristickej sezóny môžeme dočkať ďalšieho poklesu ceny benzínu. Pokles ceny benzínu na konci sezóny pripustil aj Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. "V prípade, že cena ropy poklesne, stiahne so sebou naftu a zároveň aj benzín," predpokladá Novotný. Priemerná cena benzínu by sa podľa neho mohla do konca roka dostať až na hranicu 35 korún za liter.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 10:56