StoryEditor

Cena ropy pokračuje v poklese

09.12.2007, 23:00
Pozornosť komoditných trhov bola v minulých dňoch zameraná na rozhodnutie kartelu OPEC o zmene ťažobných kvót. Keďže však OPEC obchodníkov neprekvapil, tí sa začali sústreďovať na iné faktory.

Ropa trochu prekvapujúco nebola zvyčajným lídrom na trhu a aj keď sa jej veľmi nedarilo, nedá sa to povedať o ostatných trhoch. Kukurica si polepšila o 3,9 percenta, sója takisto o vyše tri percentá, zahanbiť sa nedalo ani kakao alebo zlato. Rozmach komoditných trhov z posledných týždňov sa zjavne ešte nezastavil.
Ropa bola nadhodnotená
"Býci" na trhu s ropou museli byť uplynulý týždeň veľmi sklamaní. Jej cena klesá už druhý týždeň za sebou, keď sa vzdialila už o viac ako 10 dolárov zo svojho maxima v blízkosti magickej hranice sto dolárov za barel. Zdá sa, že čoraz viac obchodníkov si začína uvedomovať, že cena ropy nad 90 dolármi za barel bola výrazne nadhodnotená a nezodpovedala skutočnému stavu na trhu dopytu a ponuky. Centrom pozornosti analytikov boli minulý týždeň hlavne dve udalosti. Stredajšie rozhodnutie kartelu OPEC a takisto stredajšia správa o stave zásob na trhu zaúradovali. Kartel OPEC tentoraz trhy nijako neprekvapil a na svojom pravidelnom zasadnutí ponechal svoju produkciu na nezmenených hodnotách a nevypočul tak prianie viacerých západných ekonomík, ktoré požadovali zvýšenie ťažby. OPEC má pocit, že trh s ropou je dostatočne zásobovaný a nie je potrebné dodať viac čierneho zlata na trh. Podľa tejto organizácie stoja za posledným prudkým rastom ceny hlavne špekulanti a rast ceny nie je spôsobený nerovnováhou medzi dopytom a ponukou. Najbližšie by svoje rozhodnutie mohol kartel prehodnotiť na svojom ďalšom zasadnutí vo februári. Takýto krok kartelu obchodníci očakávali, čo však nečakali, bol prekvapujúci pokles zásob v Spojených štátoch. Americká agentúra pre energetiku informovala o nečakane prudkom znížení zásob až o osem miliónov barelov. Obchodníci pritom očakávali len mierny pokles. To, že cena ropy nedokázala výrazne stúpnuť ani po takejto šokujúcej správe, je ďalší dôvod, prečo sa dá očakávať pokračujúci pokles ceny čierneho zlata.
Ceny komodít rastú
Rastúci týždeň má, naopak, za sebou zlato. Jeho cena si dokázala polepšiť napriek nepresvedčivým výkonom ropy. Práve rastúce ceny v posledných mesiacoch priniesli aj obrovský vzostup zlata. Rastúce ceny energií a ďalších komodít priniesli aj opätovné obavy z možného rastu inflácie. Ropa síce klesá, avšak ostatné komodity pokračujú v silnom raste. Obilniny pokračujú vo svojom nezadržateľnom raste, podobne ako napríklad kakao alebo vzácne kovy. To by mohlo priniesť novú vlnu inflačných tlakov a v takejto situácii by zlato mohlo znovu získať pozornosť inštitucionálnych investorov. Tí využívajú každé oslabenie ceny žltého kovu na jeho opätovné nákupy. Stagnujúci dolár takisto prispel k 1,5-percentnému rastu ceny zlata za uplynulých päť dní.
Sója na maxime
Na 34-ročné maximum vystúpila cena sóje a je to len prirodzený dôsledok jej posledného prudkého rastu. V posledných dňoch je pozornosť obchodníkov sústredená na počasie v Južnej Amerike. V Argentíne pokračuje veľké sucho, ktoré ohrozuje novo nasadenú sóju. Takéto počasie nepraje farmárom, ktorí práve sadia novú úrodu tejto obilniny. Obchodníci sa okrem toho obávajú, že toto suché počasie sa presunie z Argentíny do Brazílie a mohlo by ohroziť aj tamojšiu úrodu. Každé ohrozenie produkcie sóje by v novej sezóne mohlo stáť za ďalším rastom ceny, keďže dopyt po nej je obrovský. Zvýrazňuje ho ešte silný záujem Číny, ktorá je v poslednom čase na trhoch veľmi aktívna a nakupuje sóju vo veľkom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 02:47