StoryEditor

Investori do akcií potrebujú výdrž

10.02.2008, 23:00
Akciové trhy majú tento rok za sebou prudký pád. Investori do akciových fondov by však nemali byť príliš nervózni. Akcie sú dlhodobou investíciou, pričom je pravdepodobné, že na cestu rastu sa vrátia po pár mesiacoch.

Bez paniky a s výdržou
V prvom rade si treba uvedomiť, že investičný horizont, teda čas, kedy by mali peniaze zostať investované do akcií, je okolo päť rokov. Hlavné indexy sú za tento čas v pluse, hoci párkrát zažili väčšie či menšie pády. "Tí, ktorí investujú na takéto dlhé časové obdobie, by mali extrémne výkyvy akcií ignorovať. Veľká časť potenciálnych strát bude kompenzovaná aj výplatou dividend z držby akcií. Netreba tiež zabúdať, že po období veľkých strát obyčajne nasleduje obdobie veľkých ziskov," pripomína investičný analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár.
Okrem výdrže potrebuje akciový investor aj rozložiť riziko. "Odporúčam otvárať viacero menších pozícií z rôznych sektorov, oblastí, štátov, mien či komodít," hovorí portfóliový manažér Across Wealth Managementu Milan Andrejkovič. "Nepredávajte v panike," upozorňuje šéf pre investovanie do akcií Erste Bank Harald Egger. Ak sa už rozhodnete predávať, počkajte na nárast, ktorý sa vyskytne medzi poklesmi.

Akcie nie sú pre každého
Investícia klienta by mala vždy ladiť s jeho vnímaním rizika a jeho očakávaniami. Akcie patria medzi rizikovejšie investície, ktoré môžu priniesť vyššie zisky, ale aj straty.
"Predtým, ako sa klient rozhodne investovať, zisťujeme prostredníctvom investičného dotazníka, aký je typ investora, aké má skúsenosti s investovaním, horizont, na ktorý plánuje investovať, jeho vnímanie rizika, akceptáciu určitej miery neistoty, jeho zámery, ktoré chce dosiahnuť a aký výnos očakáva. Práve na základe zisteného investičného profilu môžeme investorovi navrhnúť konkrétne riešenie," približuje člen Predstavenstva ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička. Ak sa investor rozhodne ignorovať odporúčania, bude na vyplývajúce riziká upozornený.

Menej rizika
Vhodným produktom pre klientov, ktorí sa obávajú výkyvov na akciových trhoch, sú zaistené fondy, ktoré pri svojej splatnosti zabezpečujú návratnosť vložených prostriedkov v nominálnej hodnote podielu, prípadne aj istý minimálny výnos, a to aj v prípade, že trhy počas obdobia trvania fondu klesajú. Profilové fondy zase aktívnym riadením portfólia znižujú vplyv negatívnych výkyvov na finančných trhoch. "V horších časoch je podiel akciovej zložky nižší, a naopak, v čase rastúcich trhov sa tento podiel zvyšuje," dopĺňa Šošovička.
Kto nemá rád riziko, môže investovať do peňažných fondov, ktoré prinášajú relatívne stabilný výnos. V poslednom čase banky prinášajú až štvorpercentné úročenie termínovaných vkladov. To môže byť liek pre investorov, ktorí už z akciových fondov vystúpili. Od novembra sa akciové fondy oslabili o tri miliardy korún.

Ešte pár mesiacov
I keď po najhoršom januári v histórii akciových trhov, keď indexy klesli o 10 - 15 percent, sa situácia trochu upokojila, séria poklesov bude podľa odborníkov ešte pokračovať. Edger odhaduje, že situácia by sa mala stabilizovať v apríli alebo v máji, keď odoznejú zlé správy zo spomaľovania ziskovosti firiem. "Upokojenie trhov by mohlo nastať tak o dva-tri mesiace, keď sa začnú prejavovať efekty znižovania úrokových sadzieb a Bushovho stimulačného plánu," myslí si Andrejkovič. Medzi okrajové faktory, ktoré budú trhy sledovať, radí prezidentské voľby v USA, neochotu Európskej centrálnej banky nasledovať Fed v znižovaní sadzieb a nejasný vývoj ropy a ďalších komodít vzhľadom na infláciu. Podľa Boldizsára budú investori až do marcového zasadnutia centrálnej banky Fed pozorne sledovať vývoj ekonomických ukazovateľov, ktoré môžu naznačiť, či sa americké hospodárstvo nachádza v recesii alebo nie. "Opätovné zníženie sadzieb môže trhy stabilizovať, avšak dôležitý bude komentár Fedu k vývoju ekonomiky," dopĺňa analytik.


Ako investovať do akcií
- rozložiť riziko medzi rôzne firmy, sektory, meny a štáty
- investovať po krokoch
- sledovať ekonomické ukazovatele
- nepredávať v panike, ignorovať krátkodobé výkyvy
- investičný horizont je tri až päť rokov
- zamerať sa na stabilné spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 08:49