StoryEditor

Svetová ekonomika sa odráža od dna

19.05.2009, 00:00
Globálna ekonomika by sa podľa šéfa Svetovej banky Roberta Zoellicka (na snímke) mohla vrátiť na dráhu rastu už v tomto roku, pravdepodobne v jeho závere. Pripustil však, že rast by sa mohol dostaviť aj neskôr, a to v priebehu budúceho roka.

"Mám pocit, že tu ešte budeme mať poklesy, no ich tempo sa bude spomaľovať. Otázkou je, kedy sa globálny systém vráti k rastu. Mohlo by to byť koncom roku 2009 alebo v roku 2010. Nemyslím si, že to bude rok 2011,“ povedal Zoellick.

Skorý odraz od dna pripúšťa aj Biely dom a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ekonomika Spojených štátov sa podľa šéfa rozpočtovej kancelárie Bieleho domu Petra Orszaga už takmer odrazila od dna a prestáva vyvolávať dojem, že sa nachádza vo fáze voľného pádu. Taktiež nemecká ekonomika by podľa vyhlásenia kancelárky Angely Merkelovej mala v najbližšom čase dosiahnuť svoje dno.

Ország upozornil, že s oživovaním americkej ekonomiky sa v nasledujúcich mesiacoch bude tiež znižovať rozpočtový deficit Spojených štátov. Dodal, že plán amerického prezidenta Baracka Obamu poskytnúť zdravotnú starostlivosť miliónom nepoistených Američanov v krátkom období rozpočtový deficit nezvýši a dokonca ho v nasledujúcich rokoch zníži.

Hrubý domáci produkt Spojených štátov sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 6,1 percenta po predchádzajúcom prepade o 6,3 percenta. Najväčšia ekonomika sveta tak klesala už tretí štvrťrok za sebou, čo sa stalo prvýkrát od poklesu hospodárstva v rokoch 1974 až 1975.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej by aj táto krajina mala v blízkom čase dosiahnuť svoje dno.

Posledné údaje z nemeckého štatistického úradu ukazujú, že sa hrubý domáci produkt krajiny za prvé tri mesiace tohto roka prepadol o rekordných 3,8 percenta. Nemecká vláda koncom minulého mesiaca predpovedala, že sa najväčšia európska ekonomika v tomto roku prepadne asi o šesť percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 04:02