StoryEditor

Čína a Švajčiarsko chcú voľný obchod

10.07.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Švajčiarsko udelilo Číne ako tretia európska krajina štatút trhovej ekonomiky. Príslušný dokument včera počas návštevy na čínskom ministerstve obchodu v Pekingu podpísala švajčiarska ministerka hospodárstva Doris Leuthardová.

Na rokovaní s čínskym ministrom obchodu Po Si-laiom sa dohodla, že Čína a Švajčiarsko budú skúmať možnosti vytvorenia zóny voľného obchodu medzi oboma krajinami.
Z európskych krajín Čínu ako trhové hospodárstvo uznali iba Nórsko a Island. Európska únia a Spojené štáty sa domnievajú, že čínske trhy ešte stále výrazne ovplyvňuje štát.
Udelením štatútu trhovej ekonomiky švajčiarska vláda uznáva, že ceny čínskych tovarov by v zásade nemali byť predmetom sporov.
Súčasná návšteva predstaviteľov Švajčiarska v Pekingu viedla i k podpísaniu dohody o lepšej ochrane duševného vlastníctva medzi oboma krajinami. Čínske firmy ešte stále pokračujú v kopírovaní švajčiarskych produktov, najmä hodiniek, ale aj farmaceutických výrobkov.
Predstavitelia vyslovili ochotu spolupracovať pri vzájomnej podpore investícií. Vytvorená bola pracovná skupina, ktorá pomôže švajčiarskym podnikom viac investovať v Číne a súčasne bude pomáhať čínskym investorom podnikať vo Švajčiarsku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 22:26