StoryEditor

Greenspan stráca lesk

25.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Práve v deň začiatku predaja svojej knihy The Age of Turbulence Adventures in New World (Éra nepokoja -- dobrodružstvo v Novom svete) sa Alan Greenspan objavil vo vysielaní všetkých veľkých televízií. "Takmer dve desaťročia, keď vystupoval na verejnosti, musel Greenspan veľmi starostlivo vyberať každé slovo, ktoré chcel povedať. Počas obdobia, v ktorom viedol americkú centrálnu banku, od leta 1987 do konca januára 2006, mohlo každé otvorené alebo zle pochopené vyjadrenie "mága trhov", ako ho prezývali, zničiť meny alebo viesť k búrlivému rastu akcií na burzách," napísal denník Financial Times Deutschland.
Denníku Financial Times Greenspan povedal, že úpadok amerického trhu s nehnuteľnosťami nedosiahol ešte dno. Agentúre Reuters povedal, že pravdepodobnosť hospodárskej krízy v Spojených štátoch vzrástla takmer jedna k jednej. V rozhovore pre americkú televíznu sieť CNBC vyjadril obavy z nebezpečenstva vzostupu inflácie.
Problémy hodnotenia štruktúrovaných produktov, šanca eura konkurovať doláru, iracká vojna a ropa to tiež boli témy, ktorým sa Greenspan nevyhýbal. "Pridržiaval sa jednoduchého pravidla: Vyvolať čo najväčšiu pozornosť, aby predal čo najviac výtlačkov knihy," povedal David Milleker, hlavný ekonóm spoločnosti Union Investment a dlhoročný pozorovateľ Fedu.
Niektoré autority sa domnievajú, že z princípu by mal byť zdržanlivejší, aby sa neprípustným spôsobom nemiešal do oblasti, ktorá je doménou súčasného predsedu americkej centrálnej banky Bena Bernankeho. Navyše, niektorí kritici už teraz šíria, že Bernankemu pri jeho prvej veľkej skúške hrozí neúspech a že Greenspan by mal oveľa lepšie pod kontrolou krízu amerického trhu s nehnuteľnosťami a hypotekárnu krízu. Ďalší ekonómovia kritizovali načasovanie nových vystúpení. "Jeho komentáre a náhľady sú cenné, ale čas, v ktorom vyšla jeho kniha a v ktorom zazneli jeho sprievodné komentáre uprostred mimoriadneho nepokoja na trhu a neistoty sú veľmi nešťastné. Tie aj tak zoslabujú krehkosť ekonomického prostredia," povedal Mickey Levy, hlavný ekonóm Bank of America.
Uplynulé týždne ukázali, že trhy vnútorne ešte stále veľmi citlivo reagujú na každé Greenspanovo vyjadrenie. Keď na začiatku tohto roka na rozdiel od línie Fedu hovoril o tom, že pravdepodobnosť hospodárskej krízy v USA je 33-percentná, burzové indexy strmo klesli. Milleker dodal, že ľudia vidia v Greenspanovi človeka, ktorý zvláštnym citom pre hospodársky vývoj zvládol početné krízy.
Z pohľadu mnohých analytikov je o to spornejšie, že sa Greenspan tak silno pochybovačne vyjadruje o americkej ekonomike, alebo keď varuje pred infláciou. O inflácii Greenspan povedal, že Fed možno prinútiť, aby úroky zvýšil na dvojcifernú úroveň a stane sa to vtedy, ak bude chcieť, aby sa rast spotrebiteľských cien v USA udržal na medziročnom prírastku jedného až dvoch percent. Teraz je hlavná úroková miera Fedu 4,75 percenta. Ak ju bude Fed udržovať nízku, Greenspan je presvedčený, že potom priemerný medziročný rast cien v USA do roku 2030 dosiahne štyri až päť percent. "Takto sa vyjadriť deň pred takým významným rokovaním menového výboru Fedu o menovej politike je samo osebe kritické," povedal Milleker. Prinajmenšom však Greenspan signalizoval, že súhlasí s kurzom vedenia americkej centrálnej banky. "Nie som si istý, či by robil niečo iné," dodal Milleker.
Milleker povedal, že Greenspanova jednoznačná potreba vyjadriť sa obsahuje aj dobro. "Stáva sa neužitočným a trhy ho budú čoraz viac vidieť v pravom svetle, čím skutočne je -- mužom s veľkou kompetenciou, ale nič viac," povedal Milleker.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 23:24