StoryEditor

Fitch vidí Slovensko stabilne

03.03.2003, 23:00

Agentúra Fitch Ratings včera zlepšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v cudzej mene z BBB- na BBB a rating dlhodobých záväzkov v domácej mene z BBB+ a A-. Rating krátkodobých záväzkov potvrdila na F3 so stabilným výhľadom.
"Zmena ratingu zohľadňuje názor ratingovej agentúry na zlepšenie vo fiškálnej oblasti a v znížení miery externého zadlženia, pričom do úvahy berie najmä pozitívny vplyv ambiciózneho plánu vládnucej koalície v oblasti štrukturálne reformy v ekonomike. Rating prihliada tiež na mieru a nezvratnosť procesu integrácie SR do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie," uviedol Mário Blaščák z Ľudovej banky. Keďže Slovensko je malou a otvorenou ekonomikou, šoky u zahraničných partnerov a zmeny v domácom dopyte sa rýchlo prejavujú v nerovnováhe na bežnom účte platobnej bilancie. Deficit bežného účtu Fitch odhaduje na osem percent HDP vlani a na tento rok by malo dôjsť k zlepšeniu ukazovateľa na 6,7 percenta vďaka úsporným opatreniam vlády, ktoré povedú k spomaleniu rastu importu. Na druhej strane by zvýšenie kapacít automobilky Volkswagen malo povzbudiť export.
Agentúra Fitch poznamenala, že rok 2002 bol pre úverovú spoľahlivosť Slovenska kritickým. Opätovne sa objavili značné deficity vo verejných financiách a na bežnom účte platobnej bilancie. Negatívnym javom bola aj skutočnosť, že financovanie v značnej miere záviselo od privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu. V minulom roku hrozil politický šok vo forme nepriaznivých výsledkov parlamentných volieb, ktorý by mal za následok oddialenie prístupového procesu SR do Európskej únie. Politické riziká sa podarilo eliminovať vďaka zvoleniu proreformnej vlády a priaznivým výsledkom írskeho referenda o Zmluve z Nice. Za výzvu považuje Fitch najmä výkon menovej politiky NBS, ktorá na jednej strane určuje výšku úrokových sadzieb tak, aby udržala cenovú stabilitu (nízku mieru inflácie), na druhej strane musí čeliť prílevu kapitálu stimulovaného pozitívnym úrokovým diferenciálom medzi korunou a eurom. Podľa agentúry Fitch sú silnými stránkami v rámci ratingu Slovenska skutočnosti, že HDP na obyvateľa je výrazne nad úrovňami, ktoré zodpovedajú hodnoteniu BBB, a že ekonomický rast SR má veľmi dobré perspektívy vďaka vysokým mieram investícií a vďaka štrukturálnym reformám. Ďalšie zvýšenie ratingu SR bude závisieť predovšetkým od úspechov vlády znižovať rozpočtový deficit. Makroekonomickú politiku musí vláda riadiť takým spôsobom, aby sa zredukoval deficit na bežnom účte pri zachovaní ekonomického rastu a pri udržaní inflácie pod kontrolou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 12:45