StoryEditor

Vyšší HDP a nižší schodok platobnej bilancie

27.05.2004, 00:00
Vyšší HDP a nižší schodok platobnej bilancie, nečakane rýchle zníženie úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska v tomto roku podľa M. Juska nespôsobí výraznejší rast inflácie

Aktualizovaný menový program NBS na rok 2004 posunul smerom hore odhadovaný interval rastu HDP z rozmedzia od 3,7 do 4,3 % na nový interval od 3,8 do 4,4 %. Ako povedal guvernér NBS Marián Jusko, pri koncipovaní menového programu by centrálnej banke pomohlo, keby mala k dispozícii oficiálne čísla o raste HDP za 1. štvrťrok 2004. Ako dodal M. Jusko, aktualizovaný program zohľadňuje aj rozhodnutie automobilky Kia umiestniť svoj európsky závod na Slovensku.
Menový program na základe definitívnych výsledkov v roku 2003 a aktuálneho vývoja v roku 2004 konkretizuje hodnoty menového programu na tento rok, ako aj v strednodobom horizonte, teda do roku 2007. Dynamika spotrebiteľských cien v tomto roku sa vyvíja v súlade s očakávaniami NBS, pričom v rámci štruktúry bol zaznamenaný výraznejší pokles cien potravín a rýchlejší rast cien pohonných látok. Pokles dynamiky inflácie od začiatku roka je v súlade s programovou dezinflačnou trajektóriou (spomaľovanie tempa inflácie), ktorá je reflektovaná aj v očakávaniach obyvateľstva. V rámci prieskumu Spotrebiteľský barometer uskutočneného v apríli bol opäť zaznamenaný pokles očakávanej miery inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch. Aj vzhľadom na tieto skutočnosti v aktualizovanom menovom programe NBS odhaduje, že k záveru decembra sa rast cenovej hladiny bude pohybovať v pásme od 5,7 do 7,0 %. Stred intervalu prognózovanej inflácie tak ostáva na úrovni 6,4 %, keďže pôvodný inflačný rámec centrálna banka stanovila na 5,5 až 7,3 %. Na budúci rok by inflácia mala klesnúť pod 4 % a v ďalšom období sa priblíži k úrovni v eurozóne.
V oblasti zahraničnoobchodnej bilancie, aj napriek nárastu deficitu v marci, sa stále zlepšuje vývoj na medziročnej báze v porovnaní s rokom 2003. Tento rozdiel sa však bude postupne znižovať, čo bude od mája súvisieť s tzv. bázickým efektom (t. j. so základom pre výpočet medziročnej zmeny), keďže v rovnakom období minulého roka zvýšený export automobilového priemyslu odštartoval zmierňovanie mesačných deficitov obchodnej bilancie. Vzhľadom na to sa pomaly stabilizuje schodok obchodnej bilancie, a to až do obdobia očakávaného oživenia najmä investičného dovozu. NBS v komentári k rozhodnutiu o výške úrokových sadzieb podotýka, že v ďalšom období obchodnú bilanciu ovplyvnia aj vývoj výmenného kurzu dolára a ceny ropy. Napriek tomu centrálna banka včera zlepšila výhľad schodku bežného účtu platobnej bilancie na 1,2 %, pričom pôvodne rátala s hranicou 2,3 % HDP. V strednodobom výhľade potom NBS predpokladá, že aktívne saldo bežného účtu platobnej bilancie Slovensko dosiahne v roku 2007.
Pokiaľ ide o kurz slovenskej koruny, podľa guvernéra centrálnej banky je jeho vývoj odrazom konvergenčnej hry, teda využívaním existujúceho úrokového diferenciálu (rozdielu nižších úrokových sadzieb v iných krajinách oproti úrokovým sadzbám NBS). Banka bude naďalej presadzovať menovú politiku zameranú na udržanie cenovej stability vzhľadom na vývoj kurzu primeraný makroekonomickým ukazovateľom. V prípade jeho výkyvov, ktoré budú výsledkom prílevu krátkodobého (špekulatívneho) kapitálu, je pripravená adekvátne zasiahnuť. Nečakane rýchle zníženie kľúčových úrokových sadzieb v tomto roku podľa M. Juska nespôsobí výraznejší rast inflácie, tá pôjde v koľajniciach spomínanej dezinflačnej trajektórie. Podľa viceguvernérky NBS Eleny Kohútikovej na efekt zníženia úrokov si počkáme až v horizonte jedného roka.
Okrem aktualizácie menového programu včera BR NBS schválila návrh zákona o dohľade nad finančným trhom v súlade s koncepciou integrovaného dohľadu nad finančným trhom. Integrovaný dohľad nad finančným trhom má vykonávať NBS, čím sa zmení jej doterajší charakter. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 02:48