StoryEditor

Cameron dal Európe za vzor Britániu

26.01.2012, 23:00
Globálni lídri zo sveta financií a politiky už druhý deň hľadali recept na riešenie svetových problémov.

„Je čas na odvahu, nie opatrnosť,“ týmito slovami vyzval britský premiér David Cameron európskych politikov k činom. Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose im dal za vzor predsavzatia Spojeného kráľovstva.

„Zoškrtať sociálne výdavky, výdavky vlády, zmraziť platy vo verejnej správe a zvýšiť vek odchodu do dôchodku,“ len takto môžu podľa neho krajiny eurozóny prilákať nových investorov a s nimi aj prácu pre ľudí.

 

Alarmujúci trend
Európska únia podľa neho smeruje do veľkých problémov. Dôkazov je hneď niekoľko. „Len v posledných štyroch rokoch narástol dlh únie v prepočte na jedného obyvateľa o štyri a pol tisíca eur. Priame zahraničné investície pritom padli približne o dve tretiny,“ opisoval Cameron nelichotivú situáciu v únii. Vo väčšine členských štátov je pritom viac ako pätina mladých ľudí bez práce. „Viac ako polovica štátov únie je menej konkurencieschopná, ako bola pred rokom. Päť z nich dokonca menej ako Irán,“ dodal. Pomôcť z problémov by podľa neho mohlo vytvorenie zóny voľného obchodu medzi úniou a Spojenými štátmi. Voľný obchod s Indiou, Kanadou a Singapurom by mal byť skutočnosťou už začiatkom budúceho roka. „Určite by to prospelo všetkým zúčastneným. Dohoda medzi EÚ a USA je možná, ťažko sa však dosiahne v najbližšej budúcnosti,“ myslí si David Marek z Patria Finance. Najväčšou prekážkou je potrebné zrušenie ciel, taríf či úpravu technických noriem znemožňujúcich pohyb tovaru. Obe strany totiž príliš chránia svoje hospodárstva pred konkurenciou „zvonku“.

Merkelová žiadala o čas
Nemecká kancelárka Angela Merkelová verí, že všetko dopadne dobre. Je presvedčená, že Európa krízu zvládne a pre investorov bude atraktívnejšia. V Davose však predostrela prosbu. „Rada by som požiadala predstaviteľov biznis sféry, aby akceptovali zdĺhavosť procesov,“ Merkelová takto žiadala o viac priestoru pre zákonodarcov a ich boj s dlhovou krízou. „Predpokladám, že na jednej strane nabáda podniky, aby zmiernili opatrnosť a neodkladali nákupy a investície,“ povedal Radoslav Kasík z Across Wealth Management. Finančné trhy by na strane druhej mohli zmierniť tlak na problémové krajiny eurozóny. Zo strany ekonómov v Davose však cítiť veľkú skepsu v súvislosti s budúcnosťou eurozóny. Naopak, lídri nadnárodných koncernov nevnímajú situáciu príliš dramaticky.

Zakladateľ a bývalý šéf spoločnosti Microsoft Bill Gates však vyzval vyspelý svet, aby sa do seba príliš nezahľadel. „Ani v časoch najťažších ekonomických problémov nesmieme zmenšovať pomoc pre najchudobnejšie krajiny sveta,“ vyhlásil.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 19:30