StoryEditor

Akciovým fondom pomohli firemné zisky

24.04.2003, 00:00

Upokojenie situácie na kapitálových trhoch po utíchnutí bojov v Iraku a zmena ich orientácie na makroekonomické a firemné údaje pomohli v minulom týždni akciovým otvoreným podielovým fondom. Hlavný akciový index americkej burzy Dow Jones, ktorý udáva tón vývoja ostatných svetových búrz, sa až na stredu stále posilňoval. Rástla teda aj väčšina ostatných akciových indexov. "Investori v Európe aj v USA definitívne upriamili pozornosť na ekonomické ukazovatele a štvrťročné výsledky hospodárenia spoločností," povedal analytik Investičnej a dôchodkovej, a. s., Vladimír Ravinger. Napriek črtajúcemu sa oživeniu na akciových trhoch však orientácia slovenských investorov ostáva stále konzervatívna. Takmer 90 percent z nich investovalo v uplynulom týždni do dlhopisových a peňažných fondov. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovskej spoločnosti (ASS).
V segmente akciových fondov sa najviac darilo technologickým titulom. Fondy s orientáciou na technologické akcie dosiahli po prepočítaní na slovenskú menu zisk 3,9 percenta. Najvyššie zhodnotenie, 7,8 percenta (v eurách), mal fond investujúci prevažne do európskych technologických akcií v správe KBC Equity Fund. Stratové boli v tejto skupine iba tri fondy. Z toho dva od KBC, zamerané na zdravotnícke technológie a akcie farmaceutických spoločností. Ich straty boli mierne nad jedným percentom. WIOF -- US Value Equity od Brandes mal stratu 0,3 percenta.
V minulom týždni sa darilo viac európskym ako americkým fondom. Kým európske mali v prepočte na koruny priemerný zisk 2,5 percenta, americké si pripísali k dobru 1,1 percenta. Zdá sa, že na kapitálové trhy prichádza oživenie a záujem investorov o akcie bude narastať. "Investori v USA aj v Európe sa budú v blízkej budúcnosti usilovať, aby vystihli správny okamih na nákup akcií, preto možno na trhoch očakávať prudšie výkyvy," tvrdí Ravinger.
Menej sa v minulom týždni darilo dlhopisovým fondom. Dolárové klesli pod vplyvom oslabujúcej sa americkej meny. Eurové fondy stagnovali pre slabý záujem investorov o dlhopisy. "V súvislosti so zahraničnými dlhopismi sa v poslednom čase začalo hovoriť o tzv. dlhopisovej bubline, pretože ich ceny v predchádzajúcich mesiacoch výrazne rástli, čo mohlo spôsobiť ich nadhodnotenie," povedal Ravinger. Najvyššiu stratu medzi dlhopisovými fondmi mal Dlhopisový dolárový fond od VÚB Asset Management, keď sa znehodnotil o 1,6 percenta. Po prepočte na koruny mal v uplynulom týždni najvyšší výnos (0,26 percenta) fond 1. PF Slnko od Investičnej a dôchodkovej.
Korunové peňažné fondy dosiahli priemerný zisk na úrovni 0,14 percenta. Naproti tomu zahraničné peňažné fondy skončili v priemernej strate 0,46 percenta. So ziskom dvoch desatín percenta si medzi peňažnými najlepšie počínal fond Multi Cash CSOB od KBC. Najvyššiu stratu mal po prepočítaní na koruny Dolárový peňažný dividendový fond (-1,69 percenta).
Do fondov prišlo v uplynulom týždni 338 mil. Sk. Správcovské spoločnosti spätne vyplatili investorom 85 mil. Sk. Čisté predaje tak dosiahli 253 mil. Sk. Celkovo investori vložili do podielových fondov združených v ASS podľa jej výkonného riaditeľa Petra Goceliaka už 18,7 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 12:21