StoryEditor

Balíčky služieb zdraželi, no dá sa aj ušetriť

16.01.2012, 23:00
S príchodom nového roka si v bankách za služby priplatíme viac. Viaceré banky totiž menili sadzobníky svojich poplatkov.

Na druhej strane však môžete pri balíčkoch služieb získať aj rôzne benefity. Napríklad internetbanking zadarmo. Niektoré banky vám však po splnení podmienok môžu mesačný poplatok za vedenie účtu aj odpustiť. Stačí si len vybrať ten správny balíček.



Výhodnejšie balíky služieb
Účet zadarmo momentálne získate v internetovej ZUNO banke, ako aj v mBanke. Zvýhodnené balíčky služieb však ponúkajú aj kamenné finančné domy.

„To, ktorý z balíkov je pre klienta najvýhodnejší, závisí od aktivity konkrétneho klienta,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Eva Sagálová. Znamená to, že pri výbere balíčka služieb by ste v prvom rade mali zvažovať najmä to, koľko transakcií mesačne uskutočníte, či účet využívate len na príjem výplaty, alebo prostredníctvom karty nakupujete nielen v obchode, ale aj na internete. Poštová banka v súčasnosti ponúka tri typy balíkov služieb: balík Klasik, Komfort a Maxi, ku ktorým získate možnosť využiť zľavu napríklad na poistenie bývania, alebo pri detskom investičnom poistení Bravček.

Pri balíkoch služieb môžete získať zľavu až do 100 percent z mesačného poplatku aj v UniCredit banke. Stačí, ak vám priemerne na účte v banke zostane 5 000 eur, alebo suma vkladov a investícií dosiahne 30 000 eur. „Rozšírili sme ponuku balíka služieb Champion tak, aby z neho mohla profitovať širšia skupina klientov,“ objasňuje za UniCredit bank hovorkyňa Zuzana Ďuďáková. Banka podľa nej zavádza aj iné zľavy z poplatku balíka (vo výšlke 25%, 50%, 75% až 100%), ak splníte kritériá týkajúce sa celkových vkladov či transakcií kartou vydanou k účtu, pravidelných kreditných obratov, prípadne čerpaných úverov.

Za jednoduchších podmienok môžete získať balíček služieb zadarmo v ČSOB banke. Stačí, ak vám bude na účet mesačne prichádzať 400 eur, zrealizujete z neho jeden trvalý príkaz a jedno inkaso a zostane vám tam 300 eur.

Zvýhodnené platby kartou
O výhodnom platení kartou sa môžete presvedčiť v Slovenskej sporiteľni, ako aj v Prima banke.
„Za nákup zaplatený kartou vráti banka majiteľovi osobného účtu 0,5 percenta z ceny nákupu. Klienti si tak môžu mesačný poplatok za účet znížiť či dokonca využívať bankové služby zadarmo,“ potvrdzuje hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Rovnaké percento vám na účet vráti aj Prima banka. „Ak klient mesačne kartou zaplatí 400 eur, vrátia sa mu dve eurá,“ vypočítava Michal Fúrik z Prima banky, kde za osobný účet mesačne zaplatíte 3,90 eura. Po odpočte vrátenej sumy vám tak mesačný poplatok za balík klesne na 1,90 eura. Vďaka programu odmeňovania si môžete mesačné poplatky za vedenie účtu znížiť aj v Tatra banke. „Balík služieb s polovičnou zľavou klient získa, ak v danom mesiaci zaplatí kartou minimálne desaťkrát, alebo využíva aspoň dva úverové produkty, alebo má majiteľské oprávnenie k bežnému účtu s balíkom služieb Tatra Business,“ vysvetľuje hovorca banky Boris Gandel.

Ak vám nevyhovuje „zloženie balíčkov“ v daných bankách a niektoré služby považujete za zbytočné, potom zmenu ponúka VÚB banka. „Ako jediní neponúkame predefinované balíky, ale umožňujeme klientom zložiť si účet podľa vlastných potrieb,“ hovorí za VÚB banku Alena Walterová. Výsledná cena balíčka sa tak odvíja od počtu produktov a služieb, ktoré si vyberiete. Vo VÚB banke si tiež môžete poplatky znížiť viacerými spôsobmi.

01 - Modified: 2005-04-20 08:08:00 - Feat.: 0 - Title: Organzátori ZOH v Turíne chcú zmeniť legislatívu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 12:49