StoryEditor

Bitku o PVT vyhrala J&T, Penta neuspela

27.05.2003, 00:00

Finančná skupina J&T sa stane jedným z vlastníkov českého Podniku výpočtovej techniky (PVT). Spolu s poľskou firmou Prokom Software a holandskou investičnou spoločnosťou Middle Europe Investment podpísali v minulom týždni zmluvu o kúpe takmer 97-percentného podielu v Podniku výpočtovej techniky, ktorý je najväčším systémovým integrátorom v informačných a komunikačných technológiách v Českej republike.
Za majoritný balík ponúkli zhruba jeden a pol miliardy českých korún (2 mld. Sk) a predstihli tak druhého záujemcu -- konzorcium, v ktorom figurovala ďalšia slovenská finančná skupina -- Penta.
"Rozhodnutie nezohľadňovalo len výšku kúpnej ceny, ale aj potenciál, ktorý konzorcium v takomto zložení predstavuje," uviedol hovorca J&T Maroš Sýkora. Výsledok výberového konania musí ešte prerokovať vláda Českej republiky a následne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podľa podmienok súťaže má konzorcium bezprostredne po podpise zmluvy zložiť desať percent kúpnej ceny. Zvyšnú časť uhradia noví majitelia až po schválení vládou. "Samotné odovzdanie akcií sa uskutoční po udelení súhlasu českým protimonopolným úradom," povedal Sýkora.
Výberové konanie na predaj akcií českého Podniku výpočtovej techniky vyhlásili akcionári spoločnosti ČKA, PIAS, Tritton Development Fund zastúpení investičným manažérom, ktorým je ČSOB, ďalej Lento Investments, Tarpa Securities a BH Capital, ktorí spolu vlastnia 96,52 percenta akcií PVT.
PVT vlastní certifikát akosti ISO 9001 pre vývoj, navrhovanie a predaj, zhotovenie a servis softvéru a softvérových informácií, spracovanie dát, montáž, predaj a servis počítačového a telekomunikačného hardvéru. V minulom roku roku si ho vybrala spoločnosť Hewlett Packard ako obchodného partnera pre Českoú republiku. PVT tiež získal ocenenie Gold Certified Partner spoločnosti Microsoft. Prokom Software SA je najväčší poľský poskytovateľ komplexných riešení informačných technológií pre veľké a stredné podniky a štátnu správu. V roku 2002 dosiahla spoločnosť konsolidovaný obratu 1,2 mld. poľských zlotých (10,89 mld. Sk) a čistý zisk takmer 79 mil. zlotých.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
14. máj 2024 03:49