StoryEditor

Boj o bankové tajomstvo sa skončil

22.01.2003, 23:00

Európska únia bude od roku 2004 zdaňovať aj kapitálové výnosy z finančných zdrojov uložených v zahraničí. Tak to aspoň predpokladá nová smernica, ktorú v utorok večer schválila rada ministrov financií členských štátov EÚ. Stalo sa tak jednomyseľne, ale po dlhých bojoch. Dvanásť členských krajín zruší podľa tejto smernice bankové tajomstvo, pokiaľ ide o kontá cudzincov z iných štátov EÚ, a nahradí ho automatickou výmenou informácií.
Bankové tajomstvo si môžu ponechať len Luxembursko, Belgicko a Rakúsko. V rámci protislužby musia však pre občanov iných členských štátov EÚ zaviesť zdaňovanie úrokových výnosov.
Touto dohodou sa skončil dlhoročný spor, čo napríklad nemecký minister financií B. Eichel označil za veľký európsky politický úspech. "Neplateniu daní z kapitálových výnosov je koniec -- a to je dobrá správa pre všetkých poctivých daňovníkov," uviedol.
Daň z kapitálových výnosov by v Luxembursku, Belgicku a Rakúsku mala od roku 2004 predstavovať 15 %. O ďalšie tri roky by mala stúpnuť na 20 % a v roku 2010 na 35 %. Počíta sa s tým, že tieto sadzby by zaviedlo aj Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Andorra, San Maríno a Monako.
Na plánovanej automatickej výmene informácií sa musia Luxembursko, Belgicko a Rakúsko podieľať len vtedy, ak informácie o bankových kontách občanov Európskej únie bude poskytovať aj Švajčiarsko, a to podľa štandardu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Tento štandard predvída, že na vyžiadanie daňových úradov banky dodajú informácie o kontách a úrokových výnosoch konkrétnych fyzických či právnických osôb. Švajčiarsko sa až doteraz uplatňovaniu tohto štandardu bránilo a experti aj naďalej pochybujú, že by Švajčiari v tejto otázke v dohľadnom čase cúvli.
Osobitné riešenie dohodli ministri financií pre Britské ostrovy v kanáli La Manche a pre iné pridružené územia EÚ. Tie si môžu vybrať, či sa budú podieľať na systéme automatickej výmeny informácií alebo či zavedú daň z kapitálových výnosov. Podobne ako v prípade Švajčiarska, aj s nimi bude musieť Európska únia o detailoch ešte len rokovať. Práve preto vstúpi prijatá smernica do platnosti až po uzavretí príslušných dohôd.
Opatrenie platí len pre kapitálové výnosy cudzincov, občanov Európskej únie. Týka sa napríklad Nemcov, ktorí si uložili finančné prostriedky v Luxembursku či Rakúsku. Pre Nemcov, ktorí majú peniaze uložené v domácich bankách, spolková vláda pripravuje 25-percentnú daňovú sadzbu. Tá by sa platila aj vtedy, ak by si niekto legálne uložil kapitál vo Švajčiarsku, v Rakúsku alebo Luxembursku.
Podľa prvých ohlasov z Bernu a Zürichu si tamojší bankári môžu zatiaľ vydýchnuť -- švajčiarske bankové tajomstvo je predbežne zachránené. Tlak, aby aspoň na vyžiadanie oznamovali mená hriešnikov, však pravdepodobne nezmizne. Denník Neue Zürcher Zeitung vzhľadom na existenciu výnimiek včera napísal, že smernica sa podobá "ementálskemu syru". Podľa textu smernice sa možno podľa denníka domnievať, že väčšina krajín EÚ má záujem ani nie tak o cezhraničné zdaňovanie kapitálových výnosov, ako primárne o odstránenie bankového tajomstva.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 07:18