StoryEditor

Prvý milión vydaných kariet Visa na Slovensku

22.01.2003, 23:00

Členské banky asociácie Visa International na Slovensku vydali 1 milión platobných kariet. "Platobné karty pomáhajú Slovensku na ceste k bezhotovostnej spoločnosti, v rámci ktorej banky a obchodníci môžu pracovať efektívnejšie, prostredníctvom znižovania manipulačných nákladov spojených s hotovosťou. Ďalšou výhodou bezhotovostnej spoločnosti je skutočnosť, že finančné prostriedky sú uložené v bankovom systéme a môžu byť kedykoľvek použité napríklad na komerčné pôžičky, ktoré sú hlavným faktorom ekonomického rastu," uviedla prezidentka Visa CEMEA Anne L. Cobbová. Banky pracujú efektívnejšie, keďže 30 až 40 percent bankových nákladov tvoria operácie s hotovosťou. Ďalším cieľom je zavedenie čipových kariet. Operácie prostredníctvom nich sú rýchlejšie, efektívnejšie a bezpečnejšie. Technológia je založená na medzinárodných štandardoch. Platobné terminály akceptujú čipové karty vydané kdekoľvek na svete, ktoroukoľvek členskou bankou asociácie Visa.
Počas svojej návštevy v Bratislave Anne Cobbová taktiež uskutočnila prvú transakciu s čipovou kartou Visa na Slovensku. Táto transakcia bola zrealizovaná v utorok. "Čipové karty predstavujú budúcnosť platobných systémov, preto sme vo VÚB hrdí na to, že sme mohli byť súčasťou dosiahnutia tohto významného míľnika v oblasti bankovníctva na Slovensku," povedal Tomas Spurny, predseda Predstavenstva a generálny riaditeľ Všeobecnej úverovej banky.
Spolu s rýchlym nárastom počtu držiteľov platobných kariet bola na Slovensku vybudovaná rozsiahla akceptačná sieť, ktorá tento rast podporuje. V súčasnosti môžu obyvatelia Slovenska použiť svoju platobnú kartu Visa na 11 181 miestach, ktoré zahŕňajú 9 985 obchodov. Prípadný výber hotovosti a prístup k peňažným prostriedkom zabezpečuje 1 196 bankomatov. Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou hustotou akceptačných miest na jedného obyvateľa. Na Slovensku je viac obchodov s platobným terminálom pre karty Visa Electron na jedného obyvateľa ako v ktorejkoľvek inej krajine strednej Európy. Celkovo je možné použiť ich na 28 510 765 obchodných miestach v 121 krajinách na celom svete.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 06:15